Dijous, 16 de setembre de 2021 - Edició 1148
La República

La corrupció no passa factura al PSOE a Andalusia

(ACN).- El PSOE ha guanyat les eleccions a Andalusia. Amb un 96% escrutat, la líder socialista Susana Díaz manté els 47 diputats que ja tenia fins ara amb un suport del 35,58% dels vots. Això sí, retorna com a primera posició a la cambra ja que el PP es desploma fins als 33 diputats, un 26,61%, i en perd 17 respecte a les eleccions de fa tres anys. L'altra força que cau és IU, que passa dels 12 als 5 parlamentaris (6,92% dels vots). A l'altra banda hi ha Podemos i C's, que entren a la cambra andalusa. Els de Teresa Rodríguez es converteixen en el tercer partit a Andalusia amb 15 escons i un suport del 14,85%; mentre que C's amb 9 diputats i un suport del 9,23% serà la quarta formació al Parlament d'Andalusia.
 

Redacció
Redacció 22/03/2015

El PSOE 33 anys al govern, revalida la seva presencia al govern adalús i podrá triar aliat. Albert Rivera, líder de Ciudadanos ha assegurat que “el bipartidisme ha mort” i ha reivindicat que el seu partit és el “canvi sensat” i ha insistit que Ciudanos no “és l’enemic del PSOE”. 

Amb un 99,48% escrutat, els socialistes andalusos són la força més votada a les eleccions al Parlament d'Andalusia d'aquest diumenge 22 de març. La formació que lidera Susana Díaz ha obtingut 47 diputats, és a dir, els mateixos que la presidenta en funcions tenia ara a la cambra abans de convocar eleccions. Ha rebut el suport del 35,45% dels votants, 1.402.842 de paperetes. En termes absoluts, Díaz perd uns 125.000 vots malgrat que manté el nombre de parlamentaris. En qualsevol cas, queda lluny dels 55 diputats que exigeix la majoria absoluta.
 
Qui fins ara, i amb 50 diputats, tenia més pes a la cambra andalusa era el PP, que ara queda relegat a segona força amb els 33 diputats que li han atorgat les urnes. Ha obtingut un 26,74% dels vots, és a dir poc més d'un milió de paperetes a favor. Respecte les eleccions de fa tres anys, els andalusos els han penalitzat amb uns 500.000 vots de menys. Són els pitjors resultats dels populars, que amb Juan Manuel Moreno al capdavant, reculen a xifres de 1990, quan només tenien 26 parlamentaris.
 
L'altra gran derrotada de la nit electoral andalusa és Izquierda Unida. Els d'Antonio Maíllo eren la tercera força a la cambra i ara passen a ser la cinquena. Dels 12 diputats que tenien, només en mantenen 5. Han obtingut un 6,89% dels vots, que són 272.715 vots. Perd uns 160.000 vots respecte els comicis de 2012. Són els pitjors resultats d'IU, que fins ara havien obtingut com a mínim 6 diputats.
 
Irrompen Podemos i C's
 
L'altra cara de la moneda la protagonitzen Podemos i C's, que irrompen per primera vegada a la cambra andalusa.
 
La formació de Pablo Iglesias, amb Teresa Rodríguez com a cap de llista, s'ha convertit aquest 22 de març en la tercera força política a la cambra andalusa. Obtenen 15 diputats perquè els han votat 587.000 persones, un 14,84%.
 
El partit d'Albert Rivera, C's, que presentava Juan Marín, és la quarta formació en pes a la cambra, i pot tenir la clau per a la governabilitat de la Junta. Ha aconseguit 9 diputats en les primeres eleccions fora de Catalunya, més enllà de les europees. Són 367.000 vots que suposen un 9,27% de suport.
 
Se n'ha tornat a quedar fora el Partido Andalucista, que no aconsegueix tornar a entrar a la cambra, des que en va sortir el 2008. La participació ha estat del 63,94% amb un total de 4.016.4945 vots. Hi ha hagut una abstenció de 36,06% -2.265.454 persones- i s'han detectat 40.923 vots nuls i 54.788 en blanc, segons dades de la Junta.

Almería, blava; Sevilla i Huelva, vermelles
 
A set de les vuit demarcacions andaluses ha guanyat el PSOE. Només Almeria ha atorgat la victòria al PP, que obté 4 punts percentuals més que els socialistes. A l'altra banda, hi ha Sevilla i Huelva que han votat majoritàriament al PSOE. De fet, tant a un territori com a l'altre els socialistes dupliquen les xifres dels populars. En canvi, a cinc capitals ha guanyat el PP: a les ciutats d'Almeria, Córdova, Granada, Jaén i Málaga.
 
Cádiz, amb Podemos
 
Les demarcacions de Huelva, Sevilla i Cádiz són les més favorables a Podemos. En els tres territoris, el percentatge de suport supera el 15% i els ciutadans de cadascuna d'aquestes demarcacions atorguen a la formació d'Iglesias tres diputats al Parlament. De fet, a la ciutat de Cádiz, Podemos ha estat la força més votada i s'ha imposat amb un 28% dels vots al 25% que ha obtingut el PP.
 
IU cau a Huelva i Jaén
 
Les províncies que més han castigat IU han estat Huelva i Jaén, que no atorguen cap diputat a la formació de Maíllo. De fet, Jaén és l'únic dels vuit territoris andalusos que, en nombre de diputats, manté l'arc tricolor amb PSOE, PP i, ara, Podemos.