Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1101
La República

La comarca valenciana dels Ports preguntarà en un referèndum si estarien millor dins de Catalunya

Una nova associació reivindicativa ha aparegut a la comarca valenciana dels Ports amb la voluntat de dur a terme una consulta sobre un hipotètic futur de la comarca dins de Catalunya. L’entitat, anomenada Els Ports en moviment, planteja la pregunta Penseu que les perspectives de futur comarcals millorarien si els Ports s’integrara en una altra comunitat autònoma? I neix amb la voluntat d’impulsar la llengua catalana i reivindicar les emissions de TV3 en aquesta comarca que han estat tallades per la Generalitat Valenciana. Segons els organitzadors, la consulta no serà ‘vinculant i només pretén constituir un acte protesta per mostrar el nostre malestar amb el tractament que la nostra comarca ha rebut de manera secular, i donar un toc d’atenció a la classe política valenciana’.

Redacció
Redacció 23/07/2010

Penseu que les perspectives de futur comarcals millorarien si els Ports s’integrara en una altra comunitat autònoma? Aquesta és la pregunta que l’associació Els Ports en moviment realitzarà a la ciutadania de la comarca en el marc d’una consulta ‘no vinculant’ que s’ha convocat amb motiu de l’Aplec dels Ports, que s’inicia aquest dijous a la vila valenciana de Vilafranca. La consulta pretén fer palès el malestar amb el tractament de la comarca dels Ports i donar un ‘toc d’atenció als polítics valencians’. Així s’expressen els organitzadors de la consulta, que ha nascut arrel del tall de les emissions de TV3 i Aragó TV al repetidor de Morella, capital de la comarca, per part de la Generalitat Valenciana.

L’agrupació té la voluntat de recuperar les emissions de les televisions catalana i aragonesa. L’objectiu de la campanya és “fomentar la conscienciació identitària i social de la gent dels Ports, així com la plena normalització lingüística a la comarca”.

Nous plantejaments comarcals

En relació a la convocatòria, els organitzadors pretenen testar la realitat de la qual parteixen ‘cap a una alternativa hipotètica, un nou plantejament per als interessos comarcals que, tot i ser complicat, és factible des del punt de vista legislatiu’. Els habitants dels Ports, declaren, ‘tenen dret a decidir amb qui alinear, i són nombroses raons les que ens vinculen amb els nostres veïns més immediats: som de les terres de l’Ebre, compartim llengua amb els nostres veïns catalans i aragonesos, pertanyem a la Diòcesi de Tortosa des d’abans que existissin les províncies , i històricament representem un punt de trobada entre Aragó, Catalunya i l’antic Regne de València’.
 
Dues urnes

La consulta comptarà amb dues urnes. Una d’elles estarà destinada per a la gent dels Ports, Ares del Maestrat i la Tinença de Benifassà. L’altra es destinarà per a tots els que vulguin participar i així conèixer l’opinió de la gent de la resta de la comarca. Podran votar els majors de 16 anys presentant el DNI. L’espai de votació serà Carrer Sagrat Cor de Vilafranca i disposarà d’un llibre perquè els assistents incloguin els seus punts de vista.