Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

La Casa Gran pretén aglutinar 10.000 catalans en un any

El líder de CDC, Artur Mas, ha contestat al líder del PSC, José Montilla, que la setmana passada va dir que a la Casa Gran ‘no hi vol viure ningú’, assegurant que al projecte ‘hi vindrà molta gent’. En concret, Mas ha plantejat el repte d’aglutinar 10.000 persones amb vista a un any. ‘Segurament persones sense càrrecs’, ha afegit el líder de CDC i pare de la Casa Gran, que ha reivindicat el caràcter anònim dels integrants del projecte catalanista, i la importància d’un projecte que sobrepassa l’àmbit polític per aconseguir una Casa Gran que ha de fer possible el ‘canvi que Catalunya necessita’ per tal de deixar d’anar ‘enrere’.

Redacció
Redacció 24/11/2008

Mas ha participat aquest dissabte en la primera jornada de treball amb els cent primers agents de la Casa Gran del Catalanisme, militants de CDC en la seva majoria, que seran els encarregats d’estendre el projecte llançat per Mas el passat 20 de novembre del 2007, just fa un any, a nivell territorial i sectorial arreu del país.

‘Sense canvi, la dinàmica del país és anar enrere’, ha insistit Mas, que ha reivindicat l’actuació de CiU al capdavant del Govern, assegurant que durant molts anys ‘amb el motor catalanista’ el país anava endavant. Al contrari que ara, segons el líder de CDC, que la situació és ‘a la inversa en gairebé tots els terrenys’.

Mas ha aprofitat la seva intervenció per donar les consignes d’allò que a partir d’ara han de transmetre el centenar de militants encarregats de difondre el projecte arreu de Catalunya. En aquest sentit, el líder de CDC ha dit que el projecte ha de ‘respirar il·lusió, generar esperança i transmetre confiança’. Només així serà capaç de ‘filtrar’ i arribar ‘a tots els racons del país’ i aconseguirà que la gent s’hi comprometi.

Aquest compromís, segons Mas, neix ‘de les idees, els ideals i els sentiments’, que tenen l’arrel en el patriotisme per Catalunya. Un patriotisme que segons el líder de Convergència no ha d’avergonyir els catalans. ‘Si tothom pot exhibir sense complexitat els seu patriotisme els catalans també’, ha reivindicat, posant com a exemple els casos dels Estats Units, França o el mateix Estat espanyol.

Els reptes de la Casa Gran

La Casa Gran, o la ‘refundació del catalanisme’, va néixer fa un any amb l’objectiu de propiciar un ‘canvi’ en el país, davant les crisis econòmica, demogràfica, identitària i de relació amb l’Estat espanyol que segons Mas pateix Catalunya. Per aconseguir-ho, el pare del projecte ha apel·lat a la necessitat de ‘sumar’, ‘obrir-se’, ‘escoltar’ i alhora fer ‘autocrítica’ des de la ‘humilitat’.

Per a assolir aquestes reptes que la Casa Gran es planteja, el projecte ha d’anar més enllà de l’àmbit polític, ‘amb la política no n’hi ha prou’, assegura Mas, que considera que la problemàtica que actualment pateix el país sobrepassa la capacitat d’actuació del Govern, del Parlament i dels partits polítics. És per aquest motiu que cal anar ‘més enllà’, insisteix, i donar ‘contingut real’ al projecte per esdevenir un ‘gran moviment ciutadà’, segons ha dit Mas.

En aquest sentit Mas ha insistit que l’objectiu de la Casa Gran no és ‘ser l’única casa amb catalanistes’. ‘No volem fer una OPA hostil cap a ningú, volem aglutinar el màxim de gent al servei del projecte’, i ha considerat que la ‘dialèctica’ i la ‘lluita’ entre ‘dretes i esquerres’ o ‘progressistes i conservadors’, que segons ha dit, ‘alguns’ utilitzen per ‘seguir ocupant el poder’, no ajudarà sinó a ‘dividir el poble de Catalunya’.