Dissabte, 24 de juliol de 2021 - Edició 1094
La República

La Caixa, a tan sols un pas de transformar-se en banc

Davant la voluntat del govern espanyol que les caixes es converteixin en bancs sota l’amenaça que si no ho fan, passaran a ser nacionalitzades, La Caixa hauria decidit moure fitxa i traspassar tot el seu negoci bancari a Critèria. Els consells d’administració de La Caixa i del seu hòlding Critèria es reuniran al llarg del dia per a analitzar i, possiblement, aprovar el trasllat del negoci bancari de la caixa a Critèria. Davant d’aquesta situació, la Comissió espanyola del Mercat de Valors (CNMV) ha suspès de manera cautelar i amb efectes immediats la cotització de Critèria CaixaCorp. El govern espanyol va anunciar dilluns quines seran les noves mesures per a reforçar la solvència de les entitats financeres espanyoles, que per als bancs s’establirà en una taxa de solvència del 8% i per a les caixes, en el 9-10%. Segons les informacions publicades durant aquesta setmana, La Caixa arribaria a la barrera del 8%, però no pas a la del 9-10%, amb la qual cosa corria el risc de ser intervinguda, és a dir, espanyolitzada.

Redacció
Redacció 27/01/2011

La proposta del govern espanyol, a la pràctica, suposa la destrucció del model de caixes català, ja que la privatització de les entitats amb l’entrada d’accionistes les desvincularà del territori i de la responsabilitat social intrínseca que tenen ara mitjançant l’obra social. El decret es farà públic divendres tot i comptar amb el rebuig frontal de PSC i la resta de partits catalans.

El màxim dirigent de CiU a Madrid, Josep Antoni Duran i Lleida, ja digué dilluns: ‘És inacceptable que pocs mesos després d’haver-se legislat en matèria de caixes, i fer-se d’acord amb el sector, es pretengui aquest futur per les caixes en el nostre país’, va lamentar Duran, alhora que va remarcar que trobava injust que es ‘posi al mateix sac’ les caixes que han estat ben gestionades amb les que no ho han estat.

Nou model
Quan els dos consells d’administració hagin arribat a un acord, el notificaran a la CNMV. El més probable és que la nova Caixa s’estructuri en un hòlding amb tres grans àmbits: banc, societat accionarial i fundació. Critèria, que ja controla tota l’activitat financera del grup a l’exterior, passaria a controlar també tota l’activitat financera de La Caixa a Catalunya i l’estat. A continuació, Critèria passaria a convertir-se en un banc, amb l’avantatge que, com que ja cotitza en borsa, podrà obtenir noves fonts de finançament i recapitalització amb facilitat. Així, la Fundació La Caixa podrà continuar realitzant obra social a base dels dividends que reparteixi el banc.