Divendres, 30 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

La Cabília incita les manifestacions populars contra el règim de Buteflika

Des del mes de gener a la Cabília s’ha viscut una gran agitació contra el govern algerià · El moviment contra Bouteflika té una forta base d’organitzacions amazigues · Dues persones van ser detingudes a Líbia per ‘interessar-se per la cultura amaziga’

Redacció
Redacció 21/02/2011

Les revoltes populars que està vivint el món àrab han agafat una nova empenta amb el derrocament popular de Hosni Mubarak a Egipte. La majoria dels països àrabs estan vivint manifestacions i protestes més o menys nombroses que estan fent trontollar l’establishment dels respectius governs. A Algèria sembla que comença a haver-hi un moviment incipient que vol posar contra les cordes el govern d’Abdelaziz Buteflika que fa més de 10 anys que governa el país magrebí.

Cabília, el punt de partida
Des de la Cabília, lloc on s’han registrat els enfrontaments més directes i desestabilitzadors contra el règim de Buteflika, ha començat a encendre’s la flama per aprofitar la conjuntura política històrica. La Cabília, territori on la majoria de la població és amaziga, és una zona que viu un conflicte constant amb l’Estat algerià, especialment des de les revoltes de la Primavera Negra del 2001 (els aldarulls van traspassar les fronteres de la Cabília i van provocar una forta repressió per part de l’exèrcit). No estranya que ara sigui la Cabília on s’iniciïn les protestes contra el govern algerià. Al mes de gener, quan les manifestacions massives a Tunísia estaven a punt de fer caure el govern de Ben Ali, les primeres manifestacions a Algèria es van fer notar a la Cabília.

La setmana passada es van produir forts enfrontaments a diverses ciutats de la Cabília entre la policia i manifestants amazics que demanaven feina i altres reivindicacions, com la millora de les infraestructures bàsiques. Els manifestants van tallar l’autopista que enllaça la Cabília amb Alger i van ser desallotjats violentament per la policia.

El 12 de febrer la Coordinació Nacional per a la Democràcia i el Canvi (CNDC) va convocar una manifestació pels carrers d’Alger, per demanar la dimissió del govern i un nou procés constituent, que va comptar amb 2.000 persones i també va acabar amb forts enfrontaments amb la policia, desenes de ferits i centenars de detinguts. La CNDC, que ha convocat una nova manifestació a Alger pel proper 19 de febrer, està integrada per diferents associacions i partits algerians i amb una forta base de procedència de la Cabília. Sectors cabilencs argumenten que, avui, la Cabília és “l’únic lloc on pot començar la veritable transició cap a la democràcia d’Algèria”, tot i que reconeixen que les manifestacions poden haver tingut un escàs seguiment pel fet d’haver-se originar a la Cabília.

Persecució de la cultura amaziga
Algèria no és l’únic estat que reprimeix la cultura amaziga, però. Amnistia Internacional ha denunciat aquest febrer la detenció, des del mes de desembre, de dues persones a Líbia sota l’acusació d'”espionatge i col·laboració amb Israel i el sionisme”. Es tracta de dos germans, Mazigh i Madghis Bouzakhar, que podrien haver estat torturats, ja que asseguren que se’ls ha detingut ‘per un crim d’opinió en estar interessats en la cultura amaziga’.