Dilluns, 20 de Gener de 2020 - Edició 543
La República

L’independentisme s’encara amb Celestino Corbacho

Les declaracions del número 3 del PSC a les eleccions, Celestino Corbacho, amenaçant que la proclamació d’independència no serà un procés ‘pacífic’ han provocat les primeres reaccions entre les formacions independentistes. A Esquerra Ignasi Llorente ha lamentat que el PSC hagi de recórrer ‘a l’argument de la por’, i ha defensat un procés ‘tranquil i pacífic’ cap a l’Estat propi. Des de Solidaritat Catalana el seu líder, Joan Laporta, ha anat més enllà, demanant el cessament immediat de Corbacho del càrrec de ministre de Treball espanyol. ‘No pot ser candidat qui pretén treure rèdits de la violència o amenaça amb violència els contrincants polítics i votants’, ha esgrimit l’expresident blaugrana. Per la seva banda, Reagrupament ha remès un comunicat instant José Montilla a rectificar en nom de Cobacho. Pels de Joan Carretero les declaracions del ministre espanyol són una ‘greu irresponsabilitat’ i una ‘amenaça intolerable’.

Redacció
Redacció 05/10/2010

Joan Laporta ha volgut advertir Corbacho que ‘durem endavant la independència de Catalunya amb el suport pacífic, cívic i democràtic de la majoria dels catalans, perquè som en democràcia i a la Unió Europea’, i li ha recordat que ‘amb violència no es pot imposar ni impedir res’ que vulgui un poble.

Reagrupament deplora les amenaces

Des de Reagrupament s’han considerat les paraules de Corbacho com una ‘amenaça intolerable, impròpia d’un responsable polític en un sistema democràtic’. De la mateixa manera han recordat al polític socialista que recentment, el Tribunal Internacional de Justícia de les Nacions Unides, amb seu a La Haia, ha determinat la plena legalitat de la declaració unilateral d’independència efectuada democràticament, com a via d’accés a la constitució d’un nou Estat.

ERC: ‘L’argument de la por és l’últim que els queda’

Des d’Esquerra, el portaveu Ignasi Llorente ha demanat que no es banalitzi el debat sobre la independència amb l’argument de la por, tal com ha fet avui el ministre de Treball. Llorente ha replicat Corbacho que ‘el que és traumàtic per aquest país és la reforma laboral i el fet de tenir centenars de milers d’aturats a Catalunya’,  i ha afegit que ‘el senyor Corbacho hauria d’entendre que això sí és traumàtic i no pas promoure l’exercici de la democràcia’.

Llorente ha recordat que ‘Esquerra ja fa temps que camina cap a una transició tranquil·la, consensuada, democràtica i pacífica cap a l’Estat propi, que és com es fan aquests processos a les democràcies europees del segle XXI’.  Pel portaveu d’Esquerra ‘l’argument de la por és l’últim que queda a aquells que estan en contra d’aquest procés o, fins i tot, en contra que els ciutadans de Catalunya puguin decidir quin és el seu encaix o no encaix amb l’Estat’.

Per això ha demanat als representants dels partits que no comparteixen la visió d’Esquerra ‘que no caiguin en arguments tan pobres i demagogs que no ajuden gens a un debat serè’ sobre el futur de Catalunya.

Relacionats