Dimarts, 18 de Febrer de 2020 - Edició 572
La República

L’espoli fiscal a Catalunya seria il·legal a Alemanya

És per tots conegut que Catalunya pateix des de fa 30 anys un espoli fiscal que li dificulta el seu finançament. Després que el conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, presentés les balances fiscals actualitzades, el problema sovint no prou tractat ha tornat a primera plana mediàtica. El doctor en Economia de la Universitat de Barcelona, Joan Tugores, ha dit en una entrevista a l’Informatiu ‘Antena Local’, coproduït per la Federació de Ràdios Locals de Catalunya i l’ACN, que la situació en què es troba Catalunya seria il·legal a Alemanya, ja que el Tribunal Constitucional alemany va dictaminar que el dèficit no pot superar el 4%, mentre que el català es situa per sobre del 8%. 

Redacció
Redacció 14/03/2012

‘Aquesta situació a Alemanya seria jurídicament revisable’. Així de clar s’ha mostrat el doctor en Economia de la UB en ser preguntat sobre el 8% de PIB que marxa de Catalunya i no torna. Unes dades, que segons Tugores, són fetes amb ‘rigor’ tot i que ha dit que es fan amb metodologies ‘discutibles’. Ha dit que aquest dèficit no es pot comparar amb cap altre cas al món i que a Alemanya, quan es va produir una situació semblant, es va acotar de forma ‘políticament i jurídicament sòlida’. ‘No com aquí, que plantejar el pacte fiscal, limitar la solidaritat… sigui un tabú polític. No té precedents en altres indrets del món’, ha sentenciat.

Tugores ha criticat la ‘perdurabilitat’ del dèficit fiscal a Catalunya i ha matisat que ‘una cosa és solidaritat en determinats moments puntuals per superar determinades situacions històriques’ i l’altra que s’allargui tants anys. Creu que aquesta solidaritat només té sentit per ‘regenerar el teixit productiu d’aquests altres indrets’. ‘Si aquesta situació es perpetua 10, 20 i 30 anys demostra que les polítiques distributives estan mal fetes i requereixen una revisió amb molta profunditat’, ha sentenciat.

Per últim, Tugores s’ha mostrat partidari en temps de crisi de deixar recursos als territoris més dinàmics com Catalunya i que Espanya, a mig termini, també en sortiria beneficiada. ‘Seria important donar més gasolina al motor econòmic que continua sent Catalunya i per tant alleujar el llast que suposa el dèficit fiscal’, ha explicat.

Relacionats