Diumenge, 19 de setembre de 2021 - Edició 1151
La República

Junqueras veu el manifest ‘Tornem a ERC’ com una prova de la il·lusió que genera el nou projecte del partit

El futur president d’ERC, Oriol Junqueras, ha valorat positivament al seu bloc el manifest ‘Tornem a ERC’ signat pers 125 persones de l’òrbita del partit. Junqueras ha considerat que és una prova de la il·lusió que ha generat ‘el nou projecte’. De fet, el manifest aposta perquè ERC articuli ‘una nova oferta política coherent per esdevenir un referent electoral clar’. En aquest context, aposta per un independentisme gradual i que es doni suport a ‘qualsevol iniciativa que suposi un pas més en l’autogovern i que pugui generar un suport ampli de la societat com el pacte fiscal’.

Redacció
Redacció 14/08/2011

En el seu bloc, Junqueras ha explicat en el text ‘Obrir ERC a la societat’ que aquestes darreres setmanes ha parlat amb molts representants del món universitari, de la societat civil i també amb molts independentistes d’esquerres que ‘s’han il·lusionat amb el nou projecte i que tenen ganes de treballar i que les coses ens vagin bé’. Prova d’això, ha apuntat, ‘125 professionals van fer públic el manifest Tornem a ERC. ‘La nostra obligació és treballar per eixamplar la nostra base de suport social’, ha apuntat l’encara eurodiputat d’ERC, i que s’ha ‘de sumar per aconseguir els objectius polítics que tant anhelem i pels quals treballem amb tanta intensitat’.

Junqueras ha assenyalat que el seu compromís i el de la futura executiva d’ERC és ‘teixir complicitats amb tots els actors polítics, socials i civils que comparteixin un dels nostres tres objectius irrenunciables: la llibertat de Catalunya, l’estat del benestar i la igualtat d’oportunitats, i els valors republicans’.

El manifest al que s’ha referit Junqueras comença destacant que ERC ha d’articular ‘una oferta política coherent per esdevenir un referent electoral clar, capaç de donar resposta a les demandes de més llibertat, justícia i desenvolupament que la societat catalana del segle XXI demanda’. Per això, s’aposta per un independentisme ‘constant i conseqüent’ per ‘connectar les petites decisions del dia a dia polític amb l’objectiu d’esdevenir un nou estat’ i per un ‘independentisme cohesionador’ per vincular el camí cap a la independència ‘amb l’esforç d’integració i cohesió com a país’. De fet, creuen que és ‘preferible treballar per arribar a la meta amb majories socials clares que voler córrer sense mirar qui t’acompanya’.

Des de ‘Tornem a ERC’ volen també un ‘projecte socialdemòcrata’ per ‘buscar la centralitat política’ allunyada de ‘posicionaments extremistes’, així com un independentisme gradual. Proposen donar ‘suport a qualsevol iniciativa que suposi un pas més en l’autogovern i que pugui generar un suport ampli de la societat com el pacte fiscal. La fita de la independència és clara, però no pot esgrimir-se com una excusa per no defensar passes endavant coincidents amb altres projectes polítics’, afegeixen. 

A Madrid, al servei del Govern de la Generalitat

De cara les eleccions generals, consideren que ‘els diputats catalans han d’estar’ a Madrid ‘al servei del Govern de la Generalitat, independentment del seu color polític, i independentment del color polític del govern espanyol’. Manifesten que ‘ja no cal fer pedagogia a Espanya, ni actuar com si la proximitat ideològica amb els partits espanyols fos garantia d’un millor tracte envers Catalunya’. Segons el manifest, ‘un diputat català sempre ha de sumar a la causa catalana’.

En aquest context, aposten per obrir les estructures de partit a la societat i que hi hagi accessibilitat en l’elaboració de llistes, així com obrir-se al talent de la societat. ‘Tornem a ERC’ proposen un partit integrador que reivindiqui l’independentisme com a objectiu social, però ‘no com a excusa: l’important no és ser independentista sinó que Catalunya esdevingui un estat sobirà’. ‘Tothom que vulgui treballar per assolir aquest objectiu és benvingut’, afegeixen. 

Junqueras nega un procés de coalició amb Reagrupament i Democràcia Catalana

Per altra banda, Junqueras ha negat al seu bloc que s’hagi obert cap procés per fer una coalició de cara les eleccions espanyoles amb Reagrupament i Democràcia Catalana, (partit liderat per Joan Laporta).