Diumenge, 20 de juny de 2021 - Edició 1060
La República

Junqueras demana que no especuli sobre un possible ‘no’ de la CUP als pressupostos

ACN Barcelona .- El vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, demana que no s'especuli sobre la hipòtesi que la CUP acabarà rebutjant els de la Generalitat. En una entrevista a l'ACN Junqueras reclama que “tothom” sigui “rigorós i seriós”. “La nostra feina és gestionar la realitat, no inventar-nos escenaris de futur que no existeixen”, explica sense citar ningú en concret i assegurant que respecta totes les opinions expressades les darreres setmanes. Una d'aquestes és la que va fer pública l'expresident de la Generalitat Artur Mas, que creu que un 'no' de la CUP als pressupostos significaria el final de la legislatura. “La literatura és un noble art, però estem aquí per intentar que les matemàtiques responguin a les necessitats socials i econòmiques dels ciutadans”, subratlla. Segons ell, aprovar uns nous comptes seria sempre més beneficiós que no pas prorrogar els de l'any passat.

Redacció
Redacció 03/04/2016

“Ens agradaria que tothom s'esforcés en trobar les fórmules pressupostàries adequades per fer el millor servei a la ciutadania”, insisteix. Junqueras no descarta cap escenari –fins i tot haver de continuar amb la pròrroga pressupostària durant tot l'any-, però remarca que disposar d'uns nous comptes seria beneficiós per a la societat catalana. “Treballem per uns nous pressupostos i és evident que la nostra prioritat és obtenir el suport de la CUP”, reconeix.
El titular d'Economia s'ha compromès a presentar els pressupostos “més realistes possibles”. Uns comptes “que responguin a les necessitats dels ciutadans i que siguin plenament aplicables”. En tot cas, ha reconegut que fins que els recursos del Govern siguin equiparables a l'esforç fiscal que fan els ciutadans catalans, els problemes de finançament seran importants. La independència és, en aquest sentit, la única recepta que Junqueras veu adient per superar els problemes econòmics estructurals de la Generalitat.
 
Tot i les indicacions en contra del ministeri d'Hisenda, el projecte que presentarà al maig el departament d'Economia contindrà un increment de la despesa, almenys en el volum necessari per incloure-hi el pla de xoc social. Junqueras ha destacat l'increment d'ingressos previst per la major recaptació impositiva i per les aportacions del sistema de finançament (un cop l'economia catalana i espanyola comencen a créixer), però ha recordat que l'efecte es perdrà en bona part per la reducció del sostre de dèficit al 0,3%. Per cobrir la diferència, el vicepresident del Govern no ha volgut confirmar en quines partides pensa, un cop sembla que els impostos de successions, de patrimoni i el tram autonòmic de l'IRPF o no es tocaran o es tocaran de forma poc rellevant.
 
La generalitat valenciana ha optat, per exemple, per incloure una partida de 1.300 milions d'euros en concepte d'una hipotètica reforma del model de finançament, quan ni tan sols se n'ha abordat la negociació a nivell estatal. El conseller Andreu Mas-Colell va optar per quadrar els comptes del 2015 –aprovats per CiU i ERC- incloent-hi els impagaments de la disposició addicional tercera o recollint l'impost de dipòsits bancaris, que estava suspès pel Tribunal Constitucional. Junqueras es limita a dir que intentarà fer els pressupostos “més realistes possibles” i no avança en quins mecanismes pensa la Generalitat per eixugar la diferència entre ingressos i despeses, que en alguna ocasió el mateix Junqueras ha xifrat al voltant dels 2.000 milions d'euros.
 
El conseller d'Economia i Hisenda també ha explicat que els tipus d'interès que haurà de suportar la Generalitat el 2016 es reduiran, fet que permetrà incrementar els recursos disponibles. Ha tornat a reclamar, però, que l'Estat faci un exercici de responsabilitat amb Catalunya i redueixi els interessos del Fons de Liquiditat Autonòmica(FLA), que el 2016 estan en el 0,834%. A banda del dèficit fiscal estructural que pateix Catalunya, Junqueras ha assenyalat als incompliments de l'Estat com els principals causants que el Govern hagi de recórrer any rere any al FLA per obtenir liquiditat.
 
“Si l'Estat complís amb les obligacions que ell mateix reconeix, nosaltres no estaríem en una situació de dificultat financera”, apunta. “Si el tipus d'interès estigués en el 0% ens estalviaríem uns 380 milions d'euros aquest any”, subratlla en relació al pagament d'interessos acumulats del FLA que la Generalitat deu des del 2012.
 
ERC, un partit d'independentistes
 
Més enllà de la tasca al capdavant de la conselleria d'Economia, Junqueras també és el màxim dirigent d'ERC. “Un partit ple de gent honesta i convençuda que la independència és un dret i una necessitat dels ciutadans de Catalunya”. El president dels republicans està convençut que al seu partit els militants “no tenen cap dubte respecte a la independència. Mai. Ni un dubte. Ni el més mínim dubte”, recalca.
 
D'aquesta manera es posiciona quan se li pregunta si a Esquerra hi cap la gent que defensa el dret a decidir però no la independència. Junqueras marca diferència, doncs, amb l'opinió dels dirigents de CDC. Tant el president dels convergents, Artur Mas, com el coordinador general fins fa dos mesos, Josep Rull, opinen que CDC no és un partit independentista sinó sobiranista on hi cap tota la gent que defensa un referèndum d'independència, tant els del 'sí' com els del 'no'.