Dimarts, 21 de setembre de 2021 - Edició 1153
La República

Joan Herrera: “Qui s’ha de preocupar és Artur Mas, no el dret a decidir”

El líder d’Iniciativa, Joan Herrera, ha estat entrevistat per Jordi Basté a RAC1 on ha expressat la seva satisfacció per la victòria d’Ada Colau a Barcelona. Herrera ha apostat clarament per la gran confluència d’esquerres per provocar un canvi a la Generalitat de Catalunya. En aquest sentit, no ha volgut especificar si a ell li agradaria tornar-se a presentar, i ha dit que s’hauria de començar per parlar del que s’ha de fer abans de posar noms.

Redacció
Redacció 28/05/2015

ICV a favor de la gran coalició d’esquerres

Herrera, ha apostat per una confluència d’esquerres amb noms com Forcades, Oliveras, Fachín… creu que cal fer decidir-ho en un procés de primàries i la dinàmica ha de ser de “col·laboració i no de competència”. El líder d’ICV veu fora d’aquesta gran coalició a ERC perquè “han canviat el dret a decidir i la independència per la política de retallades”, i desitjaria que la CUP s’hi sumés, malgrat ha dit que no participarà del govern de Barcelona. Quim Arrufat ha explicitat que sí que estan disposats a donar suports puntuals.

La reacció de CiU

El líder d’ICV entén els nervis de Xavier Trias i de CiU per la victòria sorprenent i sense precedents de Barcelona en Comú. Trias ha reconegut que el PP se li ha ofert per governar junts la ciutat, però això implicaria la participació d’ERC, que veu antinatura. Pel líder ecosocialista, no és problema que no governi la llista més votada (pot passar a Badalona), però considera que a Barcelona no existeix aquesta majoria alternativa. S’ha queixat també que Mas no hagi felicitat encara Colau i creu que és legítim que aquesta ja parli com la futura alcaldessa.

La dissolució d’ICV en un moviment més gran

Herrera diu que no és cert que ICV hagi crescut pel fenomen Colau a Catalunya, i ha definit la funció d’ICV en tot això: “ICV incrementa vots i pot guanyar a Sabadell i Mollet. El futur és que ICV crea les condicions materials per canviar la vida de la gent. El meu patriotisme són els drets de la gent”. Herrera ha volgut fer una referència també al debat obert sobre la F1. “Les beques menjador, i les bones ràtios a l’escola pública són prioritàries”. L’ecosocialista fa trampa, perquè a Sabadell i a Mollet, ICV tampoc s’hi ha presentat com a tal. El partit ha pujat en alguns llocs i ha baixat en d’altres, però globalment, l’augment ha estat pronunciat gràcies a les grans coalicions, especialment la de Barcelona on han pujat els 120.000 vots que ha augmentat el partit a nivell nacional.

“El 27S el dret a decidir s’enforteix”

Herrera pensa que el dret a decidir s’enforteix el 27S amb Barcelona en Comú, i ha deixat clar que Colau es va comprometre a fer un referèndum per l’entrada de Barcelona a l’AMI. Però hi ha volgut passar de puntetes. A Joan Herrera no li interessa desviar el debat cap a l’eix nacional. Tanmateix, ha tingut temps per afegir que “qui s’ha de preocupar és Artur Mas, no el dret a decidir”.