Dimecres, 16 de juny de 2021 - Edició 1056
La República

Ibarretxe tira endavant la seva consulta sobiranista del 2010

Juan José Ibarrretxe ja ha començat a tirar endavant la consulta sobiranista. En una reunió extraordinària, la consulta ja ha estat aprovada per l’executiu basc i ara té forma de projecte de llei. Ja s’han determinat les dues preguntes: si estan d’acord amb un final dialogat de la violència si prèviament ETA accepta posar-hi fi per sempre, i si estan d’acord que els partits bascos, sense exclusions, comencin un procés de negociació per assolir un acord democràtic sobre l’exercici del dret de decidir del poble basc i que aquest acord sigui sotmès a referèndum abans que acabi l’any 2010.

Redacció
Redacció 29/05/2008

La reacció d’Ibarretxe com a resposta al rebuig del govern espanyol a les diferents ofertes de diàleg que se li han fet des de Vitòria, no s’ha fet esperar. El lehendakari basc ha presentat amb total solemnitat la consulta sobiranista que vol tirar endavant. En una important roda de premsa al Palau d’Ajuria Enea, Ibarretxe ha declarat que “no estem disposats a viure en aquesta roda boja de no-negociació” i que ha arribat el moment de donar la paraula a la societat basca.

El lehendakari ha recordat que la mà estesa i l’oferta de diàleg que ell mateix va oferir a Zapatero ha topat sempre amb un “no” rotund per part del govern espanyol. Al mateix temps, ha assegurat que no estan disposats a acceptar que el govern espanyol estigui disposat a negociar amb ETA qüestions que no vol negociar amb el govern basc.

Per tot això, ha dit Ibarretxe, el seu govern ha decidit aprovar la regulació d’una consulta sobiranista perquè sigui el poble basc qui decideixi sobre el seu futur. Un projecte que, ha dit, confia que rebrà el suport unànime del Parlament basc, ja que, al seu parer, seria incomprensible que el fet de donar la paraula al poble basc generés divisió entre els partits bascos. “Estem complint amb la nostra obligació” de donar la paraula als ciutadans i ciutadanes basques, ha insistit.

Ara, la clau al ple del dia 27 a la cambra basca la té l’esquerra abertzale. El Partit Comunista de les Terres Basques (EHAK) pot desempatar els dos blocs, que amb 33 escons cadascun estan a favor i en contra de la proposta de consulta.