Dissabte, 24 de juliol de 2021 - Edició 1094
La República

Ibarretxe tira endavant el referèndum d’autodeterminació al País Basc

Ni els Govern espanyol ni ETA frustraran el dret dels bascos a esdevenir independent. Així de clar s’ha mostrat Ibarretxe en la primera compareixença del lehendakari al tornar de les vacances. A tal efecte, aquest any s’impulsarà un debat polític i social sobre el dret dels bascos “a decidir” el seu futur, lluny del que pensi Madrid. Ibarretxe, doncs, continua ferm en la seva idea de tirar endavant un referèndum d’autodeterminació al País Basc, independentment de Madrid, on els partits espanyolistes ja han contestat amb els arguments centralistes de costum. El referèndum basc es celebraria aviat, tot i que no ha avançat si en el que queda de legislatura.

Redacció
Redacció 01/09/2007

El lehendakari Juan José Ibarretxe ha afirmat que ‘avui més que mai ‘cal separar els processos de normalització i pacificació perquè ‘la normalització i la recerca d’un acord per assolir un model amable de convivència amb Espanya ha de fer-se al marge que existeixi o no ETA’. ‘La societat basca ha de decidir al marge que existeixi o no ETA’, ha afegit. ‘En cas contrari -ha dit- estaríem assumint que el timó ho té ETA. I jo em nego en rodó’, ha declarat.

El lehendakari Ibarretxe ha fet aquestes declaracions en la roda de premsa posterior al primer Consell de Govern que després de les vacances d’estiu s’ha celebrat al Palau Miramar de Sant Sebastià. Ibarretxe ha destacat la importància que tant el Govern com les tres Diputacions comparteixin el principi ètic de refús a la violència i la defensa dels drets humans per a totes les persones i del dret a decidir de la societat basca.

El lehendakari ha anunciat que presentarà iniciatives en aquest sentit però que es donaran a conèixer en el Parlament perquè allí siguin debatudes i negociades. El lehendakari ha insistit, no obstant això, que el futur d’Euskadi es decidirà al País Basc i que no serà decidit a Madrid, ni pel PP o el PSOE. El lehendakari ha assegurat que no es pot permetre que les institucions basques siguin substituïdes per institucions espanyoles. ‘No sé quan ocorrerà però es decidirà a Euskadi’. ‘Tenim una oportunitat d’or per donar al poble el que és seu: la paraula i el dret a decidir’, ha afegit.

Ha assegurat, a més, que a l’hora de presentar aquestes iniciatives comptarà amb ‘el suport rotund’ tant del PNB, d’EA com d’EB. ‘Acabaré la meva vida política complint la meva paraula’, ha declarat taxatiu.

Per altra banda, per a Ibarretxe, el cicle de la violència ha acabat per sempre malgrat que encara pugui causar sofriment. ‘La violència ha de desaparèixer al marge que existeixi acord polític’, ha dit i ha afegit que la violència ‘avui destorba seriosament a l’Esquerra Abertzale i obstaculitza el seu camí per fer política perquè la margina i l’ignora la deixa sense poder polític’.