Dijous, 23 de setembre de 2021 - Edició 1155
La República

I ara ens exigeixen que tornem 400.000 papers de Salamanca!

‘Catalunya es va endur indegudament una part dels papers’. És la reivindicació d’una entitat que exigeix la tornada d’una part dels ‘papers de Salamanca’ que Catalunya ha recuperat durant l’última dècada, quan l’Arxiu General de la Guerra Civil Espanyola encara no ha entregat tot el que va prometre.  La ‘Asociación Salvar el Archivo’ pressiona el ministeri de Cultura perquè els doni suport, però ni Wert els fa cas. Tanmateix, l’entitat ha interposat una demanda contra la Generalitat al TSJC reclamant la tornada a Salamanca de 400.000 documents, tot defensant un botí de guerra que van arrencar del nostre país. 

Redacció
Redacció 25/03/2015

Atacs a la Generalitat

L’associació salmantina defensa que el govern de Catalunya ha de tornar una documentació que no els correspon perquè eren de refugiats no catalans que estaven de pas quan els van incautar els papers. Com que segons la llei per retornar els papers preveu que han de tornar a Salamanca si la Generalitat no en troba els propietaris o els descendents, el cap visible de l’entitat ultra i ‘guardià’ màxim de l’arxiu castellà, Policarpo Sánchez, diu que Catalunya “busca suposats propietaris sota les pedres per quedar-se amb els papers i el govern central no sembla interessat a fer res per evitar-ho”. I posa exemples d’entitats que suposadament no són les successores reals de les organitzacions que existien sota el mateix nom els anys 30: el CADCI (amb 69.000 folis), la CNT (amb 146.000) i el Centre Asturià de Barcelona (amb 1.500).

Fins i tot Wert passa del senyor Policarpo

En efecte, ni el ministeri de Wert sembla donar crèdit a la qüestió de moment. En una reunió amb Policarpo Sánchez, han dit que no mouran el dit per aquestes queixes, però sí que reclamen a la Generalitat que torni els papers que no tinguin propietari. La ‘Asociación Salvar el Archivo’, a la vista que el govern espanyol no utilitza la justícia per atacar la Generalitat com és costum, ho ha fet ella i li ha interposat una demanda davant el TSJC. La pugna pels papers de Salamanca és un front latent que es podria activar en qualsevol moment.