Divendres, 17 de setembre de 2021 - Edició 1149
La República

Hilari Raguer: “Carrasco i Formiguera hagués votat Sí-Sí”

El sacerdot de Montserrat i biògraf de Manuel Carrasco i Formiguera, Hilari Raguer, que també ha publicat diversos llibres sobre el general Batet i Unió Democràtica, ha presentat alguns detalls nous sobre la vida del dirigent democristià en període republicà. En aquell temps UDC representava una minoria petita però transcendent, el partit va votar favorablement la llei de Contractes de Conreu que va desembocar en els fets d’octubre de 1934, per exemple.

Redacció
Redacció 03/06/2015

Raguer ha defensat que “hem d'honorar Carrasco i Formiguera perquè va apostar per una Catalunya lliure en una època en què no es podia dir”. El sacerdot diu que la unitat d’Espanya sempre ha estat una qüestió pràctica, la de recaptar impostos. El sacerdot de Montserrat defensar que “ser independentista no és pecat”, i que la diferència entre els temps de Carrasco i Formiguera i el moment actual és que “lliures i independents sempre ho hem volgut ser, ara, no tenim por de dir-ho i ho veiem factible”. Això posa encara més en relleu el valor que va mostrar el dirigent d’UDC en un moment tant difícil, valor que va pagar amb la pròpia vida.

El biògraf de Carrasco i Formiguera, no ha volgut opinar sobre el moment delicat que està vivint UDC, ni tampoc sobre la complexa pregunta que ha plantejar Ramon Espadaler en nom de Duran i Lleida. Raguer s’ha limitat a dir que espera que Unió “segueixi fidel als seus principis fundacionals”. El sacerdot montserratí ha opinat també sobre la xiulada de la final de Copa en el sentit que “Espanya ja no sap que més fer, ara que no pot utilitzar els tancs”. Sobre la convocatòria de dilluns del Comitè Antiviolència ha dit que “Que la Comissió Antiviolència s'ocupi de la xiulada és grotesc, no saben com sortir-se'n”.