Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Greenpeace denuncia que només es detenen l’1% dels responsables d’incendis forestals

|

- Publicitat -

Amb aquest treball, Greenpeace vol posar damunt la taula el desconeixement de les administracions sobre l’origen i la causa de molts focs, ja que no s’arriben a saber els condicionants del 47% dels incendis. Tot i considerar que són un problema de primer ordre per al medi ambient, els ecologistes alerten que encara existeixen molt dubtes i quan es troben els culpables no se’ls castiga.

Amb la intenció de treure de l’anonimat els responsables dels incendis, Greenpeace ha identificat vuit arquetips dels causants dels focs de les últimes dècades. Estan trets de les persones que apareixen en els informes de Medi Ambient, els anàlisis de detinguts per la Guàrdia Civil i els perfils que dedueixen de sentències per aquesta causa.

Publicitat

Així, els ‘agricultors irresponsables’, anomenats així perquè cremen matolls de forma poc controlada, són els causants del 31% dels incendis i de la destrucció del 13,9% de la superfície forestal cremada. Els ‘ramaders inconscients’, que també cremen herbes per a la regeneració de les pastures, han provocat el 21,5% dels incendis i el 26,5% de la superfície cremada.

Després d’aquests vénen els ‘piròmans’, persones amb un trastorn que els empeny a cremar i que tenen un gran ressò en els mitjans de comunicació, a qui Greenpeace atribueix el 7,5% dels focs i el 4,9% de la superfície incendiada de l’Estat espanyol.

Per encendre fogueres a la muntanya i llençar les burilles per la finestra o sense apagar, els ‘imprudents’ són catalogats com uns altre culpables d’aquesta devastació forestal. Provoquen el 6,7% dels incendis i són responsables del 7,8% de la superfície cremada en els darrers anys.

Els ‘mals caçadors’, que encenen focs per afavorir l’aproximació de determinades espècies cinegètiques, que són l’origen del 2,1% dels incendis i el 4,37% de la superfície devastada pel foc. Els ‘associals conflictius’ són persones amb problemes d’integració, responsables del 3% dels incendis i del 4,6% dels boscos cremats.
Els ‘interessats’ i els ‘don importants’ són els altres perfils possibles. Els primers són ciutadans que busquen un profit dels efectes dels incendis per motius variats i estan darrere l’origen del 0,6% dels casos i del 0,3% de terrenys cremats. Els segons són professionals que, des del seu despatx i amb les seves decisions, provoquen el 2,6% dels focs i el 6,7% de bosc perdut.

Per Greenpeace, l’activitat d’aquests tipus d’incendiaris representen una amenaça per als boscos de l’Estat, ja que representen el 60% dels incendiaris identificats i són responsables de tres de cada quatre focs de causa coneguda, que han cremat un 70% de la superfície cremada en els darrers anys.

Encara que la via penal no ha de ser la única ni la principal, l’organització denuncia que encara no s’ha desenvolupat prou la detenció i l’enjudiciament dels causants. Segons el seu estudi, cap administració disposa de dades sobre quants detinguts per aquests motius passen a disposició judicial ni quants han estat condemnats.

Propostes per acabar amb la impunitat

Els ecologistes consideren que les administracions han de fer més esforços per estudiar les causes dels incendis, aconseguir una major eficàcia i coordinació en la investigació policial, apostar per la col·laboració ciutadana i dotar els fiscals de mitjans suficients.

En aquesta línia, demanen un registre sobre la resposta penal, que inclogui els anys de presó imposats, i un seguiment dels procediments oberts. També reclamen millorar la detecció, seguiment i control de la patologia de la piromania, amb un internament posterior en centres especialitzats per als períodes crítics.

Greenpeace també veu necessària la reforma del Codi Penal per considerar punible tota imprudència relacionada amb els incendis forestals, fer susceptible de sanció la tipologia imprudent i definir sancions directes, també per a les persones jurídiques en els casos que es demostri la seva intervenció en el delicte.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut