Divendres, 25 de juny de 2021 - Edició 1065
La República

Girona acumula pisos nous sense vendre, per primer cop des del 1996

El mercat immobiliari gironí té estoc d’habitatges acabats sense vendre per primer cop des del 1996. Tot i que en els darrers mesos l’atonia del sector ja s’ha fet patent, i durant el 2007 ha caigut en un 34% l’inici de noves promocions, l’oferta supera la demanda i el mercat acumula pisos acabats que encara no tenen comprador. Així ho ha revelat aquest dilluns el secretari del Gremi de Promotors i Constructors d’Edificis de Girona, Josep Donés, durant la presentació de l’informe que analitza l’evolució anual del mercat a les comarques gironines. Donés també ha avançat que el sector encara haurà de deixar de construir 7.000 habitatges anuals més per situar-se en uns nivells ‘raonables’.

Redacció
Redacció 22/04/2008

Les dades que recull l’informe anual del gremi constaten el descens significatiu que ha experimentat la construcció a les comarques gironines. L’any passat, l’inici de noves promocions a la demarcació va davallar en un 34,36% i es va situar en nivells propers al 2003. En total, es van començar a construir 14.692 habitatges, una dada molt allunyada de la que es va registrar el 2006, quan el boom constructiu va tocar sostre amb 22.383 obres iniciades.

Aquest canvi de tendència, de retruc, també s’ha deixat sentir en les dades que fan referència a les promocions que s’han acabat de construir. L’any passat, es van acabar 13.089 habitatges a les comarques gironines, un 5,85% menys que al 2006.

I aquesta atonia ja s’ha deixat veure també al carrer, amb façanes d’habitatges acabats de construir on encara hi penja el cartell ‘En venda’. El secretari del Gremi de Promotors i Constructors, Josep Donés, ha reconegut que des de l’any 1996 no es donava aquesta situació. Tot i que el sector encara no ha quantificat aquest estoc, Donés ja ha indicat que, per primera vegada d’ençà de l’inici del boom, ‘la demanda és superior a l’oferta’.

El gremi també ha avançat que la situació de reestructuració al sector encara no s’ha acabat. Segons Donés, perquè s’arribi a nivells de producció ‘raonables’ s’hauran de deixar de construir 7.000 habitatges anuals més a la demarcació. ‘Això suposa que hi haurà força gent que treballa al sector que s’haurà de recol•locar en un altre; el problema és que potser els serveis i la indústria no podran absorbir tots aquests treballadors’, ha indicat el secretari.

Pla de xoc

Tot i aquesta situació, però, els promotors i constructors no veuen els propers mesos amb pessimisme. Confien que un nou decret en matèria d’habitatge, que preveuen que la Generalitat publiqui abans de l’estiu, els ajudi a superar la ‘desconfiança’ dels compradors. ‘Es tracta d’un pla de xoc, que compta amb el vistiplau de les caixes, per donar ajuts als qui comprin habitatges acabats’, ha concretat Josep Donés.

Segons ha indicat Donés, el pla preveu donar sortida a la ‘demanda continguda d’habitatge’, mitjançant el qual la Generalitat fixarà un preu –inferior al del mercat- per als habitatges acabats. I a l’hora de pagar, el pla permetrà fer una hipoteca pel 100% del valor del pis, i establir una quota fixa de pagament ‘que el ciutadà pugui assumir’, ha indicat Donés.

Increment de preus

L’estudi del Gremi de Promotors i Constructors també recull dades com el descens que han experimentat les hipoteques a Girona el 2007 (15,63%) o la sinistralitat laboral al sector de la construcció (4.731 accidents, 51 dels quals greus i dos, mortals). Finalment, l’estudi també analitza l’augment de preus que ha experimentat tant l’obra nova com la de segona mà en diferents poblacions de la demarcació.

Pel que fa a dades, comparant els darrers cinc anys, es pot veure com l’increment de preus ha estat general. Allà on menys han augmentat els habitatges ha estat a sectors determinats de Blanes (amb un 80,95% d’increment del preu). Per contra, a l’altre costat de la balança se situa Sant Feliu de Guíxols (que arriba a increments de fins al 224,3%).