Dilluns, 24 de Febrer de 2020 - Edició 578
La República

Francesc de Carreras branda “l’estat de setge”

En una entrevista a ‘El Español’ el catedràtic de dret constitucional i un dels ideòlegs de Ciudadanos, recorda la possibilitat que recull la Constitució espanyola d’aplicar a Catalunya l’estat de setge, “supòsit que ningú cita pel seu terrorífic nom”. Però malgrat brandar aquest supòsit, De Carreras creu que aquest  no s’arribarà aplicar, en canvi es mostra convençut que que s’acabarà aplicant l’article i 155 ho justifica arguementant que l'independentisme “forçarà” l'estat a aplicar-lo. En resum: el que diu De Carreras és que l'Estat pot aplicar l'estat de setge a Catalunya, però no ho farà i en canvi aplicarà una mesura més suau forçat per l'independentisme qu és la suspensió de l'autonomia.   

Redacció
Redacció 01/11/2015

L’independentisme forçarà l’aplicació de l’article 155

Segons De Carreras, les lleis espanyoles són suficientment fortes per aturar la independència i assegura que “els independentistes obligaran l'Estat a intervenir perquè així ho vol la mateixa Generalitat” i argumenta que la CUP podria posar-ho com a condició per allò de “com pitjor, millor”, perquè així podrien demostrar “com de dolent és l’Estat”. També afirma que a Catalunya hi ha un menyspreu absolut pel Dret i que tot s’hi val i per això es durà aquest menyspreu a l’extrem. “Atemptaran contra la Constitució. Forçaran el 155”, sentència.

Una reforma constitucional de Ciudadanos més recentralitzadora

De Carreras, que és l’encarregat de preparar la reforma constitucional de Ciudadanos defensa que L'Estat de les Autonomies és un Estat federal i no creu que s’hagués de modificar gaire cosa de l’actual Constitució, però sí modificaria el sistema actual de distribució de competències i que l'Estat pugui imposar el seu criteri en qüestions d'àmbit general, i malgrat és partidari de mantenir l'Estat de les Autonomies, considera que caldria que aquestes integrin i participin més en les “polítiques centrals”. “Així, quan el Govern imposi alguna cosa, no serà aliè a elles perquè hauran participat en la confecció de la mesura”.

Madrid és lliure i desacomplexada, a Catalunya impera l’espiral de silenci

El també membre de la ‘Real Academia de Ciencias Morales’ carrega contra l’espiral de silenci que segons ell es viu a Catalunya i lamenta que el clima s’ha fet molt pesat pels qui tenen posicions contraries al procés, en canvi afirma que “Madrid és lliure, desacomplexada, i la seva gent no té un sol problema al cap. Això és més greu encara quan aquest problema és imaginari, com és el cas del nacionalisme”.

Relacionats