Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

Farreras assegura entre llàgrimes que el judici pels informes plagiats és una campanya orquestrada ‘d’erosió política’

L’exconseller de Treball i dirigent d’Unió Democràtica, Ignasi Farreras, considera ‘una erosió política’ la seva imputació judicial ja que les acusacions pertanyen a grups polítics o una persona expulsada pel seu partit. L’exconseller ha fet ús del darrer torn de paraula en el judici que s’ha celebrat contra ell a l’Audiència de Barcelona i que ha quedat vist per a sentència. En aquesta darrera intervenció, Farreras, entre llàgrimes, ha defensat la seva innocència i s’ha comparat amb el màrtir Dreyfus, que va ser condemnat a mort i més tard es va descobrir que era innocent.

El fiscal creu que Farreras i la resta de processats van desviar 46.157 euros de fons públics adjudicant vuit informes plagiats, i acusa l’exconseller de Treball de prevaricació, falsedat documental en relació a malversació de diner públic, delictes pels que li podrien caure cinc anys i mig de presó i una multa de 103.500 euros.

Redacció
Redacció 14/11/2008

En aquest judici també han estat jutjats l’exsecretari general de Treball, Josep Maria Servitje, i l’empresari Victor Manuel Lorenzo Acuña. El fiscal demana cinc anys i mig de presó i multa de 103.500 euros per l’exconseller de Treball, Ignasi Farreras, acusat dels delictes de prevaricació, falsedat documental en relació a malversació de diner públic, i la mateixa pena per l’exsecretari general del Departament de Treball, Josep Maria Servitje.

El fiscal creu que els processats entre 1994 i 1995 van desviar uns 46.157 euros de fons públics mitjançant l’adjudicació de vuit informes plagiats. En aquest judici també està acusat l’empresari Víctor Manuel Lorenzo Acuña, condemnat pel cas Turisme el 2005, i que era gestor de les empreses que van obtenir els informes, i s’enfronta a una pena de tres anys i mig de presó.

Abans de quedar el judici vist per a sentència, Ignasi Farreras s’ha dirigit al tribunal insistint en la seva innocència. A més, ha volgut aclarir que ha fet un ‘esforç de reconstrucció’ de com es podrien haver encarregats els informes des de la Conselleria a l’empresa de Lorenzo Acuña i que per això va parlar de Martin Toribio que era un alt càrrec del Servei d’Ocupació.

Tot i això, ha destacat que en cap moment volgués incriminar aquesta persona, ja desapareguda, malgrat que ha qualificat de ‘fets objectius’ l’escrit on Toribio comunicava l’aprovació dels conveni amb Gestumer, l’empresa d’Acuña, o que aquest fes la sol·licitud de cobrament a la secció que depenia d’aquest càrrec. També ha aclarit que Toribio podria seguir instruccions del Comitè de Govern de la pròpia Conselleria.

Ignasi Farreras creu que la seva imputació i el judici s’ha fet per ‘una erosió política’ ja que entre les acusacions està la Generalitat, ‘governada pel tripartit’ i que és ‘la més dolorosa’, un partit polític com ICV i un exmilitant d’UDC, Xavier Rotllan, que actua ‘per resentiment’ ja que va ser expulsat de la formació. A més ha destaca que la Fiscalia Superior de Catalunya està investigant actualment set conselleries governades pel tripartit, i que ‘desitjo’ que cap alt comandament d’aquestes ‘sigui jutjat’ si no és amb ‘indicis més sòlids i clars’ als que s’han utilitzat contra ell. Per això demana que es tinguin ‘garanties sòlides’ per acusar.

L’exconseller, molt emocionat, ha agraït el suport de membres de la patronal i sindicat, i ha demanat un ‘veredicte just’ a l’Audiència. En aquest sentit s’ha arribat a comparar amb el cas Dreyfus, que va ser condemnat i sentenciat a mort per traïció i anys més tard es va descobrir que era innocent. Per això espera que es declari ara la seva innocència i no esperar a una ‘compensació moral’ que la rebrien els néts dels seus néts.