Diumenge, 8 de Desembre de 2019 - Edició 500
La República

Euskadi aposta pel dret a decidir i envia Espanya a les terceres eleccions

Guifré Jordan @enGuifre – Euskadi ha apostat de manera ferma pel dret a decidir en unes eleccions que han deixat 57 dels 75 nous representants al parlament en defensa d’un referèndum d’autodeterminació.  El PNB surt reforçat en la primera plaça, mentre que EH Bildu aguanta l’envestida de l’aparició de Podemos –amb resultats discrets– i també del veto de l’Estat a Arnaldo Otegi. Els partits espanyolistes, PSE i PP, es fan més petits que mai, però si el vot estranger no canvia res, els socialistes podran donar als nacionalistes la majoria absoluta. Així, els resultats no aporten cap bona notícia per a Mariano Rajoy, perquè el PNB no els necessitarà. Les terceres eleccions a l’Estat estan ara molt més a prop. 

Redacció
Redacció 25/09/2016

El vot estranger podria fer ballar un escó

El partit del ‘lehendakari’ Urkullu suma 29 escons, dos més que fa quatre anys, mentre que EH Bildu en suma 17. Un descens de quatre, però un bon resultat tenint en compte que les enquestes no els asseguraven la segona posició. Els ‘abertzale’ estan a 80 vots de prendre un representant als ‘jetzale’ a Biscaia, així que el vot estranger podria deixar-los sense majoria absoluta amb el PSE.

Un 59% de vots entre PNB i EH Bildu

Les dues forces a priori independentistes sumarien una majoria absoluta molt folgada si Urkullu volgués canviar de soci i apostar per la plena sobirania. De fet, les dues formacions han sumat el 59% dels vots, cosa que hauria garantit una independència immediata en cas que s’haguessin presentat juntes a l’estil Junts pel Sí i amb un full de ruta independentista.

Podemos, molt per sota de les expectatives

Podemos és la tercera amb 11 diputats, molt per sota de les expectatives més optimistes de ‘sorpasso’ a EH Bildu. Amb tot, els de Pili Zabala han quedat per davant dels socialistes, que han obtingut 9 representants, mínim històric i set menys que fa quatre anys. El PP també n’ha sumat 9, però amb menys nombre absolut de vots. És l’últim partit amb representació, ja que Ciudadanos s’ha quedat fora amb gairebé la meitat de vots que els registrats en les últimes eleccions generals del 26J.

Amb Ciudadanos en caiguda lliure i el PNB que no necessita el PP, les terceres eleccions estan més a prop

Les eleccions a Euskadi eren especialment esperades perquè podien causar un intercanvi de suports entre PNB i PP que evitaria les terceres eleccions a l’Estat. Tot apunta, però, que no serà així, perquè Urkullu no necessitarà Alfonso Alonso per la investidura i, si el vot estranger no canvia res, tampoc per la governabilitat durant la legislatura. Així, el PP no sumarà més suports per a Rajoy a partir d’aquest dilluns. És més, potser tampoc ho espera, calculant que acabarà d’enfonsar Ciudadanos en una altra cita a les urnes. La tendència a la baixa dels d’Albert Rivera a Euskadi va en consonància amb la davallada de més del 60% de sufragis a Galícia comparat amb el 26J. Les terceres eleccions, ara sí, són gairebé una realitat… Excepte si els barons del PSOE defenestren Pedro Sánchez en el comitè federal del mes vinent. 

Relacionats