Dijous, 17 de juny de 2021 - Edició 1057
La República

Ets home, tens entre 18 i 35 anys i vols ser monjo? Aquest és el teu taller!

ACN Monistrol de Montserrat .- “Tinc la sensació que he passat part de la meva vida rebutjant l'opció de fer-me monjo i ara, amb perspectiva, sé que Déu m'ha portat fins aquí. No és un somni d'una nit d'estiu, és una opció de vida”. L'any 2010, en Xavier Caballé va decidir fer un gir radical a la seva vida. Químic i informàtic de professió, va participar en un taller que oferia el Monestir de Montserrat per donar a conèixer la vida monàstica. Tres anys més tard, va decidir deixar-ho tot per entrar a formar-ne part. Per ell, conèixer de primera mà la vida portes endins del monestir va ser “clau” per introduir-s'hi. Un any més, Montserrat organitza durant aquesta Setmana Santa un nou taller adreçat a homes d'entre 18 i 35 anys.

Redacció
Redacció 25/03/2016
Amb una cinquantena de monjos, la comunitat del Monestir de Montserrat és la més nombrosa de tot Catalunya i una de les més grans d'Europa. De moment, el relleu generacional no els preocupa, tot i que en els últims anys ha perdut més d'un 30% dels monjos. 
 
El pare Josep Miquel Bausset, mestre de novicis, admet que cada cop és més difícil que els joves decideixin fer-se monjos. “Sí que s'interessen perquè la vida monàstica sempre ha fascinat, però hi ha coses que espanten com la fidelitat o el per sempre. Suposa un trencament amb la vida d'abans i un camí de radicalitat, una paraula que a vegades espanta”, ha explicat.
 
D'altra banda, Bausset creu que hi ha molta gent que no sap que a Montserrat hi ha vida monàstica des de l'any 1025. Per tot això, des de fa anys, Montserrat obre les portes a futurs monjos i organitza tallers adreçats a homes d'entre 18 i 35 anys interessats en conèixer la vida monàstica. 
 
En aquesta edició, que té lloc des d'aquest Dijous Sant fins Diumenge de Pasqua, els joves podran viure durant quatre dies amb la comunitat benedictina a Montserrat, pregant i compartint els àpats amb ella. També participaran en diversos espais de reflexió sobre les celebracions de la Setmana Santa, des d'una perspectiva monàstica.
 
Per Bausset, “l'única qualitat que és necessària per ser monjo és tenir un desig sincer de recerca de Déu, no cal tenir bona veu ni tampoc tenir estudis”.