Dimarts, 3 d'agost de 2021 - Edició 1103
La República

Estudiants de la UPF ocupen el nou campus al Poblenou

Una cinquantena d’estudiants, segons la universitat, van ocupar ahir al vespre el nou campus de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) al Poblenou, la nit abans que el president José Montilla inauguri les instal·lacions. Els estudiants volen expressar així la seva protesta contra la ‘mercantilització de la universitat pública i el trasllat en males condicions al nou campus’ per la vinculació de l’empresa MediaPRO amb la UPF i l’estat inacabat de les obres. El rector, Josep Joan Moreso, va demanar la intervenció dels Mossos d’Esquadra que els van desallotjar. A conseqüència de l”agressivitat’ de la intervenció policial el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) demanen la dimissió del rector i el seu equip. La UPF, per la seva part, afirma que la majoria dels alumnes que es van tancar al campus no estudien en aquesta universitat. 

Redacció
Redacció 13/02/2009

La UPF afirma en un comunicat que la majoria d’alumnes que han dut a terme l’acció, no estudien en aquesta universitat i ha assenyalat que, després de diversos intents de ‘diàleg’ i de ‘negociació’ amb persones que protagonitzaven la tancada, i davant la ‘reiterada negativa’ d’abandonar les instal·lacions de la Universitat, es va demanat la intervenció dels Mossos d’Esquadra per ‘mantenir la normalitat al campus’ i ‘evitar-ne l’ocupació’.

Davant la intervenció dels Mossos d’Esquadra El Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) ha emès un comunicat en el que demanen la dimissió del rector de la UPF, Josep Joan Moreso i el seu equip per ser ‘responsables directes del desallotjament violent que han ordenat’ i fan una crida a participar en els actes programats per divendres a partir de les 9 del matí al nou campus de Comunicació-Poblenou de la UPF.

El SEPC ha dut a terme diferents accions per difondre ‘les nombroses connexions existents’ entre la UPF i MediaPRO. Així, denuncien que aules del nou campus estan instal·lades dins mateix de l’edifici MediaPRO i que el Parc Barcelona Media, nom que rep tot el complex on hi ha instal·lades les facultats de la UPF, està co-gestionat per l’empresa. Recorden que el fundador de MediaPRO, Jaume Roures, va realitzar la lliçó inaugural del curs 2006-2007 dels estudis de Comunicació Audiovisual i que Woody Allen va ser investit doctor honoris causa per la UPF, just en el moment que s’estrenava la pel·lícula que havia co-produït amb l’empresa MediaPRO.

A l’hora de tancar el campus, a les nou del vespre, la universitat els va convidar a abandonar l’edifici però els estudiants van decidir quedar-s’hi. Llavors, segons ha confirmat la universitat, se’ls ha dit que si no marxaven avisarien els Mossos d’Esquadra per ‘no mantenir la normalitat en el campus’ i ocupar les instal·lacions sense permís.

En la inauguració que Montilla presidirà demà, estarà acompanyat per l’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu; el conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet; i el secretari d’Estat d’Universitats, Màrius Rubiralta; la comissionada per a Universitats i Recerca, Blanca Palmada; i el rector de la UPF, Josep Joan Moreso.

Les noves instal·lacions de la UPF al Poblenou ocupen una superfície de 34.000 metres quadrats. L’equipament combina les antigues fàbriques de Ca l’Aranyó, amb la construcció d’edificis nous que acullen unes modernes i avançades instal·lacions tècniques.