Dissabte, 19 de juny de 2021 - Edició 1059
La República

Esquerra vol que la Generalitat participi a Red Eléctrica com preveu l’Estatut

El diputat Jordi Ramon ha assegurat a Clos que les mesures de seguretat de la xarxa elèctrica “no estaven en un estat de conservació òptim”, i que aquest és un dels aspectes que s’ha d’aclarir en l’investigació en marxa. També ERC ha demanat delimitar “d’immediat” les pèrdues econòmiques i el mal que hagi pogut fer el tall en l’imatge de Barcelona i les conseqüències sobre el turisme que s’hagin pogut produir .

Redacció
Redacció 31/07/2007

El diputat d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) Jordi Ramon ha avançat davant de la Comissió d’Indústria del Congrés de Diputats que exigiran que la Generalitat, per criteris de proximitat, pugui participar de la mateixa manera que l’Estat espanyol, en l’empresa Red Eléctrica Española (REE), com preveu l’Estatut. El grup parlamentari d’Esquerra també demanarà un pla urgent d’inversions a càrrec dels pressupostos generals de 2008 per millorar les instal·lacions elèctriques de Catalunya. El diputat republicà ha considerat que els responsables de l’apagada serien Red Eléctrica, Endesa i l’estat, com a responsable subsidiari. Ramon ha exigit a Clos que estudiï els efectes sobre la imatge de Barcelona i l’impacte que ha tingut l’apagada sobre el turisme i les pèrdues econòmiques dels empresaris barcelonins.

Ramon considera que és necessari “depurar responsabilitats”, i que els principals implicats en el fet són: Red Eléctrica, Endesa i com a responsable subsidiari l’Estat espanyol. D’Endesa ha dit Ramon, que “és patent la seva catalaonofobia” i que si el seu president, Manuel Pizarro “hagués dedicat tants esforços en el manteniment de la línia com en evitar l’Opa de Gas Natural, no s’hauria produït aquest incident”.

ERC demanarà que a càrrec dels futurs pressupostos de 2008 s’hi assigni una partida per inversions urgents que serveixin per millorar les instal•lacions elèctriques a Catalunya.

Els republicans també han anunciat que demanaran que la Generalitat pugi participar a Red Eléctrica Española com ho fa l’estat espanyol, possibilitat que contempla l’Estatut.

El balanç que ha fet Ramon del tall en el subministrament és que falta inversió, que és necessari que Indústria digui a les empreses que han d’invertir més i que per aquest motiu, l’estat espanyol és un responsable subsidiari. Ramon considera que ha de ser el ministeri qui exigeixi plans de modernització i creï previsions d’accidents o plans alternatius quan hi ha talls en el subministrament.

També per Ramon aquest fet demostra la “mala privatització” de les elèctriques que van fer els governs del PP, amb el suport de CiU.