Dilluns, 2 d'agost de 2021 - Edició 1103
La República

Esquerra apunta que Zapatero vol forçar eleccions anticipades a Catalunya

El president d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Joan Puigcercós ha descartat la possibilitat que Esquerra surti del Govern davant la incapacitat d’arribar a un bon acord de finançament ja que s’ha mostrat ‘convençut’ que no s’acceptarà un mal acord. Puigcercós creu que Zapatero és l’únic interessat en la celebració d’eleccions anticipades a Catalunya perquè això li permetria ‘oblidar-se del finançament durant sis mesos’. En aquest sentit, veu com ‘un avís a Madrid’ la voluntat de Montilla d’acabar la legislatura encara que sigui en minoria. El líder republicà insta Zapatero a complir amb el finançament i crida a la unitat d’acció dels diputats catalans com a estratègia davant la ‘solitud parlamentària’ de l’executiu espanyol.  

Redacció
Redacció 20/03/2009

Un Govern espanyol ‘morós’

En una entrevista a TV3, el president republicà ha rebutjat la proposta del Govern espanyol en matèria de finançament. ‘Estem lluny del que aspira el Govern de Catalunya’, ha assegurat, tot afegint que Zapatero ‘ha bloquejat qualsevol decisió i marge d’aquest tema’. Puigcercós ha recordat que fa 223 dies que ‘el Govern Zapatero incompleix l’Estatut’, comptant des del passat 9 d’agost, i per això ha titllat l’executiu espanyol de ‘morós’. A més, ha advertit que, mentre el Govern ja ha fet un ‘petit cop de puny sobre la taula’ no acceptant les propostes que venen de l’Estat, amb CiU ‘ja s’hauria acceptat’.

Pel que fa a les xifres, que segons la proposta del govern espanyol és de 1.200 milions d’euros aquest any any i 2.000 el tercer, Puigcercós ha deixat clar que les discrepàncies també estan en el model. En tot cas, Puigcercós creu que el primer any no es pot baixar de 2.500 milions d’euros i que, amb l’evolució del sistema, cal anar ‘cap a molt més’.

Nou escenari per pressionar a Madrid

Puigcercós ha recordat que és el president del Govern espanyol qui ‘té un problema greu’ en aquests moments, ja que està en ‘solitud parlamentària’ al Congrés, on ‘no té majoria estable’. Davant d’això, ‘o va amb el PP, o busca els catalans‘. Sobre l’última opció, el president d’ERC ha remarcat que caldrà que ‘sigui just amb Catalunya i compleixi amb l’Estatut, i no ho està fent’.

Davant d’aquest escenari, Puigcercós ha remarcat que cal la ‘unitat d’acció’ dels partits catalans a Madrid, que ha de ser ‘clara, contundent i amb objectius clars’. ‘Uns certs nervis que hi ha és perquè la gent es mira el PSC, què faran els 25 diputats del PSC, i aquest és un moment decisiu’, ha dit, tot afegint que ‘ells sabran com utilitzen la seva pressió i capacitat d’influència al Congrés’. En tot cas, ha advertit que, si hi ha unitat a Catalunya, ‘Zapatero, o convoca eleccions, perquè se li farà irresistible, o paga el que li toca, a no ser que se’n vagi de bracet de Rajoy’.