Dissabte, 24 de juliol de 2021 - Edició 1094
La República

Espinàs destaca que Catalunya ha d’aprendre del món casteller a construir el futur de forma col·lectiva

L’escriptor Josep Maria Espinàs ha donat el tret de sortida al primer simposi casteller que al llarg d’aquest dissabte se celebra a Valls coincidint amb les festes de les Decennals. Durant la seva conferència inaugural, l’escriptor ha fet un repàs a tot el simbolisme que envolta el món casteller, passant per la formació de la pinya, l’estructura del castell fins a arribar a l’enxaneta. Espinàs, que ha assegurat ser un ignorant del món casteller però al mateix temps un apassionat, ha dit que ‘Catalunya ha d’aprendre del món casteller a construir un futur de forma col·lectiva’. Així mateix, l’escriptor ha insistit que els castells són ‘molt més que un espectacle que desperta tot un seguit d’emocions’.

Redacció
Redacció 29/01/2011

Josep Maria Espinàs ha assegurat que el món casteller, igual que les sardanes, representa la història i el present de la cultura catalana. D’aquesta manera l’escriptor ha destacat l’entusiasme, fe i convicció que s’ha de tenir entorn el món casteller per construir ‘una cosa’ que és efímera i que minuts després desapareixerà. Per tots aquests motius, Josep Maria Espinàs entén que són els que han fet que els castells, al igual que altres arts, hagin estat declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat el passat mes de novembre.

Abans de donar la paraula a l”alcalde de Valls, Albert Batet, Josep Maria Espinàs ha insistit en el ‘poder d’unió que tenen els castells, en la complicitat enèrgica que es crea i en la suma d’esforços necessaris per dur-los a terme’.

Al llarg d’aquest dissabte s’han organitzat tres taules rodones entorn del món casteller a diferents punts de la ciutat. ‘Els castells: entre tradició i evolució’; ‘La mirada dels mitjans de comunicació cap el fet casteller’ i ‘Castellers del món o castellers al món: la internacionalització dels castells’.

La primera fira de mostres del món casteller
Al mateix temps que se celebren aquestes taules rodones, Valls també acull la Firacastells 2011 on hi participen entitats, associacions i empreses que conformen aquest món o que hi mantenen una estreta relació.

Situada a la plaça dels Arcs de Can Magrané, els diversos estands que hi participen mostren i posen a l’abast del públic informació, material històric, bibliografia, gastronomia i marxandatge relacionat amb els castells.