Dijous, 12 de Desembre de 2019 - Edició 504
La República

Espanya, la xacra en innovació per a Catalunya a nivell internacional

Deu països d'Europa (entre els quals no figura Espanya), tres d'Àsia i dues d'Amèrica del Nord ocupen els quinze primers llocs de l'Índex Global d'Innovació 2016. Aquesta prestigiosa classificació, elaborada conjuntament per la Universitat de Cornell, l'escola de negocis INSEAD i l'Organització Internacional de Propietat Intel·lectual, ha reconegut a Suïssa com el país més innovador del món i situa a Espanya a la cua d'Europa. Però… què passaria si Catalunya fos independent? 

Redacció
Redacció 07/09/2016
1- Dins Espanya, una ruïna
 
Espanya és un dels països del continent europeu pitjor posicionats. L'economia espanyola se situa en el 28è lloc en aquest Índex Global d'Innovació, un per sota respecte l'any passat. Espanya es col·loca així a la cua dels països europeus més innovadors, si bé Itàlia, Portugal o Grècia estan per sota.
 
Lògicament, la inversió contínua és una necessitat per assolir altes cotes d'innovació. El complet informe que acompanya aquest prestigiós índex també tira de les orelles a Espanya en aquest sentit. La despesa total en investigació i desenvolupament, tant públic com privat, segueix sense arribar el 2014 als nivells anteriors a la crisi econòmica a Espanya.
 
2- Un indici: el País Basc
 
Si ens fixem per les regions de dins l'Estat, tenim algunes pistes sobre què passaria a una Catalunya independent: el País Basc, que gaudeix del concert econòmic, és la zona que menys decau: només un 6% respecte ara fa 2 anys i, a més, l'única regió de l'Estat que està catalogada amb una “innovació forta” pel mateix estudi. Des del web Recerca per la Independència deixaven clar que el fet de poder gestionar els teus recursos és clau.
 
3- Dades només de Catalunya
 
Però si ens fixem amb dades catalanes, de seguida intuïm la xacra que representat l'Estat per a Catalunya. El Baròmetre de la Innovació a Catalunya revela que el 84,6% de les empreses innovadores preveu augmentar la facturació al 2014. D'altra banda, mostra que un 71,3% d'aquestes empreses augmentarà la productivitat i un 36,8% crearà nous llocs de treball. Aquests són els principals indicadors del Baròmetre de la Innovació fet per la Generalitat de Catalunya amb dades fins al 2014, quan encara la crisi era ben present.
 
4- Espanya sobreviu gràcies a Catalunya
 
Sense dubte, amb les dades que també ofereix la Unió Europea a la mà, si Catalunya s'independitzés, Espanya quedaria última en dades quant a innovació i seria superada per Itàlia, Grècia i Portugal. Mentre, per una banda, l'estat no deixa progressar a Catalunya, els catalans mantenen Espanya fora del ridícul.

Relacionats