Dilluns, 27 de març de 2023 - Edició 1704
La República

Erdogan adverteix que els “obstacles” a l’adhesió de Turquia a la UE ho són també per la pau en el món

Turquia, amb la seva ‘situació única’, segons Erdogan, ‘no espera cap tracte de favor’ sinó que complirà amb els requisits per a la seva adhesió que ‘esperen milions de persones a tot el món’. Tot i això, ha considerat que l’entrada d’Ankara ‘seria un indicador clar que l’Aliança de Civilitzacions és possible i contribuirà a la pau internacional’. ‘Qualsevol obstacle al camí de Turquia serà un obstacle també a la pau i l’estabilitat en el món’, ha advertit, defensant que el seu país és un ‘Estat secular i de dret’ a més de multicultural. ‘Turquia és un país exemplar, d’harmonia entre diferents grups religiosos i culturals fins avui’, ha subratllat el primer ministre turc.

Redacció 15/01/2008

El primer ministre turc, Recep Tayyip Erdogan, ha aprofitat avui la seva intervenció en la inauguració del I Fòrum de l’Aliança de Civilitzacions per defensar una vegada més l’adhesió de Turquia a la Unió Europea, advertint que els ‘obstacles’ que el seu país pugui trobar-se en el seu camí seran també ‘obstacles per a la pau i la i l’estabilitat en el món’.

D’altra banda, Erdogan, que ha fet especial al•lusió a Andalusia i l’Alhambra -va visitar aquest monument el cap de setmana- com a exemple de convivència i bressol de la filosofia occidental, ha fet una ferma defensa de la importància de l’Aliança de Civilitzacions, que Turquia ha copatrocinat amb l’Estat espanyol.

Segons el primer ministre turc, ‘en un món en el qual el coneixement i els valors es globalitzen desgraciadament l’odi i la tolerància’ també ho fan. Per aquesta raó, ha opinat, és ‘crucial que les societats arribin a conèixer-se dintre seu de manera que es puguin evitar els malentesos’. Alhora, ha lamentat que malgrat aquesta globalització i ‘tot i que caldria esperar un acostament més gran’ les bretxes semblen obrir-se cada vegada més.

Erdogan ha incidit que totes les religions comparteixen una sèrie de valors, entre els quals figura l’‘amor al proïsme’ que tot i això, ha afegit, sembla estar-se oblidant. A més, ha agregat, l’home ‘necessita la pau i la justícia tant com els aliments i l’aigua’ i sent ‘els efectes d’aquesta falta d’amor al proïsme’.