Divendres, 30 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

ERC portarà al Parlament i als ajuntaments mocions per ‘iniciar’ el procés d’independència

ERC portarà als municipis una moció instant el Parlament a ‘iniciar un procés democràtic per tal que Catalunya assoleixi la seva independència nacional i es constitueixi en un estat independent’. Davant d’un centenar de càrrecs locals d’ERC, el president del partit, Joan Puigcercós, ha explicat que també portaran aquesta moció al Parlament, que també manifesta el ‘rebuig a la vulneració de la voluntat popular que suposa la sentència’ del Tribunal Constitucional (TC). De fet, ERC planteja portar aquest text com una resolució en el Ple extraordinari d’aquest divendres, on els partits del tripartit i de CiU podrien aprovar una resolució conjunta davant de la sentència del TC.

Redacció
Redacció 14/07/2010

El text constata una ‘retallada molt significativa d’aspectes fonamentals’ de l’Estatut i que la sentència del TC ‘declara la incompatibilitat de la voluntat expressada pel poble de Catalunya amb la Constitució’. Segons la moció, ‘amb aqueta decisió s’exclou la voluntat de ser i decidir del poble de Catalunya del marc jurídic i constitucional espanyol’ i les institucions catalanes han de ‘defensar les decisions preses pel poble de Catalunya’.

Per això, la moció sosté que les institucions, la societat i les forces polítiques han de ‘plantejar un nou horitzó basat en el dret del poble de Catalunya a decidir lliurement el seu futur’. Així, el text rebutja ‘la vulneració de la voluntat popular’ que suposa la sentència i ‘insta el Parlament de Catalunya a iniciar un procés democràtic per tal que Catalunya assoleixi la seva independència nacional i es constitueixi en un estat independent, de dret, democràtic i social integrat a la UE, mitjançant la celebració d’un referèndum on aquest nou horitzó sigui sotmès a la decisió lliure i voluntària del conjunt del poble de Catalunya’. També insta ‘les institucions, les forces polítiques, la societat civil i la ciutadania catalana a implicar-se plenament en la nova etapa històrica que s’obre en el camí cap a l’assoliment de la independència nacional’.

Segons ha explicat Puigcercós, l’objectiu de la moció és ‘sumar esforços des de l’àmbit municipal’ per tal de convèncer així a les bases d’altres partits, com PSC i CiU. Puigcercós sosté que en aquests moments hi ha regidors i alcaldes socialistes, i fins i tot consellers, que ‘no veuen cap altra sortida’ que la independència. A més, també creu que cal apel·lar a les bases de CiU, ‘més enllà del tacticisme de Mas i Duran’, i ‘dir a la bona gent de CiU que hi ha una oportunitat per canviar les coses’.

Però a banda de l’àmbit municipal, Puigcercós ha avançat que portaran els continguts d’aquesta moció al Ple extraordinari de divendres, on els grups del tripartit i CiU podrien aprovar una resolució unitària davant de la sentència del TC i després de la mobilització de dissabte pels carrers de Barcelona. ‘Si demanem als ajuntaments que demanin al Parlament que iniciï la transició a la independència, també ho portarem al Parlament, ho posarem com a resolució damunt de la taula’, ha assegurat.

El president d’ERC ha remarcat que ‘ningú pot retreure’ al seu partit que no vulgui la unitat. ‘Hem signat tots els pactes nacionals, ens hem sacrificat moltes vegades perquè hi hagi un acord de tots els partits’, ha recordat, ‘però no farem a qualsevol preu una moció que no digui res’. Per això, Puigcercós ha deixat clar que seran ‘coherents’ amb el que presentin als ajuntaments.

Puigcercós creu que es tracta de ‘condicionar els altres partits’ i que aquests ‘donin respostes’ que ‘no tenen’. ‘El PSC s’ha perdut i s’ha quedat amb una proposta federal estèril’, ha dit, mentre que CiU ‘no sabem la seva resposta, diuen que volen un govern fort, però per a què?’. El líder d’ERC ha demanat a aquests partits i a ICV-EUiA que, ja que ERC els va fer ‘confiança’ amb l’Estatut del 30 de setembre del 2005 perquè ‘deien que allò podia transformar l’Estat’, ara ‘demanem a aquests autonomistes i federalistes que ens facin confiança a nosaltres per a la transició a la independència’.

El líder republicà ha lamentat les ‘picabaralles’ entre CiU i PSC ja sigui sobre la capçalera de la manifestació o pel ‘tacticisme’ a l’hora de posar condicions per a la resolució unitària. ‘Això és la sociovergència’, ha dit, ja que creu que CiU i PSC ‘en tenen prou amb això i no saben què fer’. De fet, Puigcercós ha retret a la federació nacionalista que aquest dimarts hagi retirat el seu suport a la IP per un referèndum independentista, la tramitació de la qual finalment ha estat rebutjada per la Mesa del Parlament després de l’informe contrari del Consell de Garanties Estatutàries.

Puigcercós considera que ‘s’ha acabat el debat tripartit sí, tripartit no’, que és ‘el debat que vol CiU i PSC’, per passar ‘al debat autonomia o independència’. En aquest sentit, ha avisat que o ERC ‘és forta a les institucions, o CiU i PSC tornaran a fer el de sempre’. Puigcercós creu que la manifestació de dissabte ‘obre una nova fase’ com la de 1977 va obrir la de l’autonomia.