Dilluns, 26 de setembre de 2022 - Edició 1523
La República

ERC es reunirà amb els seus alts càrrecs al Govern per “traslladar-los les inquietuds” del sector crític

El portaveu d’ERC al Parlament de Catalunya i cap de llista per les eleccions generals, Joan Ridao, ha anunciat aquest dilluns al migdia que, ‘després d’haver escoltat el missatge’ de l’esmena sobre la revisió de l’Acord d’Entesa que va presentar el sector crític Esquerra Independentista a la Conferència Nacional de dissabte, i que va obtenir el 43% dels vots, el seu partit convocarà una reunió aquesta setmana amb els alts càrrecs republicans del Govern. La reunió servirà per ‘traslladar’ als membres d’ERC del Govern les ‘inquietuds’ de bona part de la militància i perquè aquests facin un ‘esforç de pedagogia per la feina que es fa cada dia’ i, a la vegada, per ‘reclamar-los la màxima diligència i dedicació per aplicar el programa del Govern’.

Redacció 23/10/2007

La reunió, ha dit Ridao, no interromprà el calendari dels consellers i alts càrrecs planificat pel Govern, però sí que es convocarà aquesta setmana per ‘no dilatar més aquesta qüestió’, ha explicat. Hi participaran els consellers, els secretaris generals i els directors generals.

Ridao s’ha mostrat satisfet pels resultats obtinguts en la votació de la ponència oficial que ell mateix va defensar, amb un 82% de la militància que li va donar suport, resultats que ha qualificat ‘d’històrics’ i que, segons ha considerat, confirmen que el partit ‘està més unit que mai’.

Per a Ridao, amb aquestes xifres ‘s’ha ratificat l’estratègia de futur’ que proposava la direcció d’ERC, i ha quedat clar ‘la força que té cadascú’. ‘Això és el que més ens interessa i no l’esmena alternativa’, ha afegit, en referència a l’esmena a la totalitat de la ponència presentada pel sector crític que lidera Joan Carretero, Reagrupament.Cat, que va obtenir un suport del 22% de la militància.

El republicà ha insistit que ‘ningú no els ha demanat que es baixin del tren’ per defensar el seu programa, és a dir, que deixin de formar part del Govern per aconseguir el seu objectiu últim, que seria la convocatòria d’un referèndum per la independència de Catalunya el 2014.

Sobre les declaracions que va fer el líder del corrent crític Esquerra Independentista (EI), Uriel Bertran, demanant ‘humilitat’ a la direcció del partit i que prenguessin nota de l’alt percentatge de la militància que va apostar per renegociar l’Acord d’Entesa, la qual va ser exposada a través d’una esmena parcial entre un conjunt de sis que va presentar EI, Ridao ha considerat que la direcció del partit ja té una actitud humil. ‘Si he dit que hem entès el missatge, que farem una reunió amb alts càrrecs per mirar de tenir un perfil més nítid, francament no es pot veure presumpció per part nostre i no se’ns pot acusar de prepotència’, ha afirmat.

De fet, el líder republicà ha assegurat que ‘una bona part dels objectius que reclamaven’ els crítics d’EI ‘ja figuraven al text de la ponència’, com l’impuls d’una llei de política lingüística o la creació a curt termini d’un nou model de finançament. ‘Vam dir no a la revisió del pacte d’entesa, entre d’altres coses perquè si formes part d’un govern de coalició no podem imposar als socis el cent per cent del programa, si volem contribuir a un govern estable’, ha dit.

En referència a l’esmena, també d’EI, que demanava que els màxims càrrecs dels partit no formessin part del Govern, la qual també va obtenir un suport de pràcticament el 40% de la militància, Ridao ha dit que el partit està disposat a debatre-ho ‘allà on toca’, que és el Congrés Nacional, previst per l’estiu de 2008.

Joan Ridao ha reconegut que des de la darrera Conferència Nacional, que es va celebrar l’any 2004, ‘ERC ha comès alguns errors tàctics’ que, en aquesta Conferència, ‘s’han debatut per tal de no reproduir-los’. El republicà ha dit que cal explicar ‘la feina feta’ pels departaments del Govern que lidera ERC, i ha posat exemples com l’èxit del català a Frankfurt o l’impuls de la política lingüística. ‘Però cal fer un plus d’explicació, de pedagogia’, ha insistit.