Dimarts, 3 d'agost de 2021 - Edició 1103
La República

ERC acusa el Govern de Mas de tractar els catalans a l’exterior de ‘ciutadans de segona’

El diputat d’ERC al Parlament i portaveu de la Comissió d’Afers Exteriors i Unió Europea, Pere Aragonès, ha denunciat la decisió del Govern de la Generalitat de ‘suprimir’ les ajudes econòmiques després de l’anunci per carta de la Secretària d’Afers Exteriors de la Generalitat, Roser Clavell. El diputat independentista ha declarat que des del partit no volen pensar que el nou Govern consideri els catalans de l’exterior ‘ciutadans de segona’. També ha demanat a l’executiu català que rectifiqui i mantingui les ajudes, encara que siguin menors a causa de les restriccions pressupostàries.

Redacció
Redacció 03/02/2011

El diputat d’ERC ha instat el Govern a ‘rectificar’ i a ‘mantenir les ajudes encara que siguin menors a causa del context de restricció pressupostària’. En la carta que Clavell ha fet arribar a les comunitats catalanes a l’exterior, la secretària d’Afers Exteriors informa que el Govern té la voluntat de tirar endavant el més aviat possible la convocatòria de subvencions a activitats de difusió de la cultura catalana i al funcionament de les comunitats a l’exterior, però posa de manifest que la situació actual pot obligar a ‘repensar les possibles programacions anuals per aquest any i estudiar la viabilitat d’esdeveniments de caràcter extraordinari’.

Pere Aragonès ha avisat que l’anunci per part del Govern de suprimir les ajudes econòmiques a les comunitats catalanes de l’exterior podrien suposar un incompliment i ‘es podria parlar d’una infracció’ de l’Estatut que preveu ‘l’obligatorietat’ del Generalitat de prestar assistència a aquestes. A més, creu que vulneraria la Llei de relacions amb les comunitats catalanes a l’exterior aprovada al 1996.

Aragonès també considera que la mesura va en contra del Pla de l’Acció Exterior del Govern de Catalunya 2010 -2015 que vol rellançar les comunitats catalanes de l’exterior com a agents de diplomàcia pública. Per altra banda, ha anunciat que ha presentat una bateria de preguntes perquè ‘aclareixi si s’està incomplint la llei o no’ i que demanarà una reunió extraordinària del Consell de Comunitats Catalanes a l’Exterior perquè s’abordi la qüestió.