Dilluns, 2 d'agost de 2021 - Edició 1103
La República

Empresaris i economistes demanen que el nou finançament entri en vigor el 2009

El nou model de finançament autonòmic hauria d’entrar en vigor a partir de 2009, tot i la crisi econòmica. Aquesta és una de les conclusions extretes d’un estudi de PriceWaterhouseCoopers (PWC) corresponent al quart trimestre de 2008.

La majoria dels 317 economistes i empresaris entrevistats consideren necessari abordar la reforma del sistema de finançament el més aviat possible, sense esperar que l’economia es recuperi ni que la incertesa sigui menor. D’altra banda, la majoria dels enquestats preveu un fort deteriorament de l’ocupació, del consum familiar i de la inversió empresarial en els pròxims 6 mesos.

Redacció
Redacció 10/11/2008

Un estudi de PricewaterhouseCoopers, en el qual han participat un total de 317 economistes i empresaris, determina que els experts reclamen un programa de reformes estructurals per accelerar la sortida de la crisi econòmica. Entre les màximes preocupacions es troben la reforma dels sistema de pensions i del mercat laboral, així com del marc fiscal i el finançament autonòmic. La majoria veu prioritari que el nou model de finançament entri en vigor abans de 2009, independentment de l’estat actual de crisi econòmica.

Pel que fa als pronòstics, una gran part dels experts consultats preveu que l’ocupació baixarà molt en els pròxims sis mesos, així com el consum familiar i la inversió empresarial.

D’altra banda, els economistes i empresaris anticipen que el dèficit en el que incorreran els comptes públics de 2009 superarà ‘àmpliament’ l’1,5%, tenint en compte que els ingressos seran inferiors als previstos i les despeses superiors a les estimades. En aquest sentit, la meitat dels enquestats coincideixen en que una major despesa pública tindrà un efecte positiu per la recuperació econòmica, però no contribuirà a un canvi en el model de creixement. Per això, proposen modificar l’estructura de la despesa dels PGE i ampliar la dotació del 4,5% prevista en infraestructures.