Diumenge, 26 de març de 2023 - Edició 1704
La República

Els telèfons mòbils també pateixen insolacions

Investigadors de la Universitat de Cadanà, Queen’s University de Toronto, han constatat que estadísticament la quantitat de trucades que fallen quan les antenes de telefonia mòbil estan exposades a una fogonada solar s’incrementa enormement, en un 9%, encara que en alguns casos aquest percentatge s’ha duplicat. Encara no han esbrinat per quina raó hi ha trucades que es tallen en absència d’aquesta fogonades, i treballen amb la hipòtesi que hi tingui a veure la irradiació d’energia solar contra el camp magnètic terrestre.

Redacció 09/07/2007

Des de Canadà ens arriba aquest curiós estudi que afirma que el sol provoca talls en trucades a mòbils, dit d’altra manera, les pertorbacions solars afecten el correcte funcionament dels telèfons.

El catedràtic d’Estadística i Processament de Senyals de la Queen’s University de Toronto (Canadà) David Thomson ha constatat que estadísticament la quantitat de trucades que fallen quan les antenes de telefonia mòbil estan exposades a una fogonada solar s’incrementa enormement. El catedràtic es remet a les dades adquirides amb radiotelescopis solars, juntament amb un ampli equip d’investigació.

L’explicació més científica seria aquesta: Thomson ha rastrejat les ones de ràdio que emet el sol en situacions en què s’allibera una gran energia a l’espai i les ha contrastat amb els talls esdevinguts en trucades a través de dispositius telefònics cel·lulars. Segons Thomson, l’explicació que han descobert “és sorprenent i molt diferent de les explicacions que solen publicar-se en molts llibres de text d’enginyeria”. Concretament, la quantitat de trucades que fallen s’incrementa en un 9%.

Encara no han esbrinat per quina raó hi ha trucades que es tallen en absència d’aquesta fogonades, i treballen amb la hipòtesi que hi tingui a veure la irradiació d’energia solar contra el camp magnètic terrestre.