Dissabte, 24 de juliol de 2021 - Edició 1094
La República

Els presumptes fraus de Salomon Shang embruten el nom del cinema català

Kaplan Produccions, de Salomon Shang, ha estat la gran protagonista dels Premis Gaudí que es van celebrar aquest passat dilluns.

Redacció
Redacció 21/01/2011

No pels premis, un terreny en què Pa Negre s’ho va endur gairebé tot, sinó per la polèmica: un dia abans de l’inici de la gala, a cine.cat ens arribava una comunicació on es detallaven certes irregularitats que suposadament hauria dut a terme la productora independent. Fins a poder contrastar aquestes dades amb alguns acadèmics, cine.cat no va publicar res. Però l’endemà de la gala de l’Acadèmia la xarxa n’anava plena.

Més d’un acadèmic ens va explicar que es tractava d’un secret a veus, i que el que feia la productora de Shang era convidar als seus col·laboradors a inscriure nous acadèmics, pagant-los les quotes i inflant-los els currículums per poder ser admesos, a canvi que votessin les seves pel·lícules. L’Acadèmia no ho ha desmentit, i en una entrevista a RAC1, Shang explicava després que se sabés tot, que denunciarà Joel Joan així com la institució que representa per haver-lo traït, apunyalat i haver-se’n rentat les mans.

Tot plegat neix amb un anònim, que envia de forma massiva aquest mail al qual ens referim, i al que hi adjunta gran luxe de detalls de diferents implicans, entre ells la secretària de Kaplan Produccions, que és l’encarregada de fer tots aquests contactes. Acabi com acabi la cosa, la veritat és que no fan massa bona pinta. Shang ja ha abandonat l’Acadèmia, i semblava que al sector tothom li havia donat l’esquena, fins que avui el portaveu i membre de l’Acedèmia del Cinema Català, Santiago Lapeira, ha explicat que no donaven credibilitat a aquestes acusacions, segons publica EuropaPress. Però el que està clar és que a aquesta història encara li falta algun capítol per escriure.

Cartellera de pel·lícules en català

La clau de la Sara
Bruc, la llegenda
Pa Negre
Circuit
La Mosquitera
Bicicleta, Cullera, Poma
Herois
Harry Potter i les Relíquies de la mort
El discurs del rei