Divendres, 18 de juny de 2021 - Edició 1058
La República

Els partits es mostren units davant el terrorisme d’ETA

Les forces polítiques espanyoles han expressat aquest dimecres el rebuig unànime al terrorisme i la repulsa a l’últim atemptat d’ETA que ha causat la mort d’un guàrdia civil aquesta matinada a la localitat alabesa de Legutiano. Els diputats de totes les forces han fet cinc minuts de silenci a la porta dels lleons del Congrés espanyol i posteriorment s’ha produït una reunió extraordinària en què els portaveus de tots els partits i els representants dels sindicats i la patronal han consensuat un text que manifesta ‘la més profunda condemna’ a l’atemptat, i recorda que ETA ‘mai aconseguiran els seus objectius ni doblegaran les seves profundes conviccions democràtiques’.

Redacció
Redacció 14/05/2008

En aquesta ocasió no s’ha reproduït el clima de tensió que va tenir lloc el passat set de març, quan el Congrés també va fer una declaració unànime de rebuig per l’assassinat de l’exregidor socialista Isaías Carrasco, però la seva presentació pública no va poder ser conjunta perquè el PP va voler explicitar que lamentava que el document no inclogués en cap moment el rebuig a una hipotètica negociació amb ETA en el futur.

Una hora després de l’inici de la reunió d’aquest dimecres el portaveu parlamentari del PSOE, José Antonio Alonso, ha llegit el comunicat conjunt en què totes les forces i representants de sindicats i patronal manifesten la ‘més profunda condemna’ i el ‘rebuig més enèrgic’ a l’atemptat ‘criminal d’ETA’, i responen amb ‘unitat i fermesa’ al terrorisme.

‘Els firmants seguirem defensant la vida i la llibertat’, diu el comunicat, i ‘combatrem amb fermesa democràtica l’organització terrorista ETA fins a derrotar-la definitivament a través de la força exclusiva de l’estat de dret’.

Els partits també expressen el seu ‘condol’ a la família del guàrdia civil assassinat i posen de manifest el seu suport als Cossos i Forces de Seguretat de l’Estat, ‘a través de les quals aconseguirem que els assassins’ del guàrdia civil ‘siguin detinguts perquè caigui sobre ells tot el pes de la justícia’.

‘No ens doblegaran’

Com en altres ocasions els partits han intorduit al text una declaració de fermesa i determinació en la defensa de l’estat de dret i en contra el terrorisme. Segons el comunicat, ‘ETA ha tornat a desafiar els demòcrates’ però ‘els terroristes mai aconseguiran els seus objectius, i ni doblegaran la nostra determinació per acabar amb aquesta organització ni les nostres profundes conviccions democràtiques en defensa de l’estat de dret’. ‘Als autors d’aquests atemptats i a la resta de terroristes’, diu el text, ‘tan sols els espera l’aplicació de la llei, l’acció policial i l’exercici de la justícia’.

Crida a participar a les concentracions

Per tot plegat, els signants fan una crida als ciutadans a respondre ‘democràtica i serenament’ a l’assassinat, i demanen que ‘s’uneixin a les concentracions convocades demà per la Federació Espanyola de Muncipis i Provincies’ i a les mobilitzacions que les forces polítiques i socials convoquin al País Basc en els pròxims dies.