Diumenge, 8 de Desembre de 2019 - Edició 500
La República

Els Mossos podran treballar directament amb l’Europol passant-se l’Estat pel forro

Una evidència més de la guerra bruta estatal contra el procés és minar la capacitat d'acció i autonomia de la policia catalana. De fet, una nova regulació europea aprovada el maig passat assegura que l'Europol “hauria de tenir permesa la cooperació directa” amb els cossos policials com els Mossos o l'Ertzaintza. Només hauria d'informar els estats membres d'acord amb les condicions marcades pe aquests. La presidenta d'Eurocop, la caporal dels Mossos Àngels Bosch, ha explicat a l'ACN que la Generalitat “ha d'aprofitar” la nova llei per fer possible la cooperació.

Redacció
Redacció 01/10/2016

Pressió sindical

El sindicat de policies europeus, Eurocop, ha plantejat al president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, la necessitat de prendre “més accions per garantir” que els Mossos d’Esquadra i d’altres agents de cossos subestatals puguin mantenir un contacte directe amb l’Europol. 

Una nova llei desaprofitada

Això serà possible perquè la nova normativa europea sobre Europol diu en el seu punt 15 que “tenint en compte l’estructura descentralitzada d’alguns estats membres i la necessitat de garantir intercanvis d’informació ràpids, Europol ha de tenir permesa la cooperació directa amb les autoritats competents”, és a dir, cossos com els Mossos d’Esquadra, l’Ertzaintza, la policia escocesa o els agents locals a Bèlgica. La cooperació “serà subjecte a les condicions definides pels estats membres” i les “unitats nacionals” seran “informades si es fa una petició”. 

L'estat contra els Mossos

En una entrevista amb l’ACN el març passat, la caporal Àngels Bosch va denunciar que en caps de setmana i durant les nits, els Mossos d’Esquadra no tenen accés al Centre de Cooperació Policial i Duanera del Pertús i quan fan una identificació han de demanar-ho a Hendaia i la resposta triga “un mínim de dues hores i mitja”. En canvi, els agents de la Policia Nacional poden rebre “resposta immediata”. “Si la transmissió d’informació no és fluida, el que fa és entorpir la nostra feina, que sigui menys eficaç”, denunciava llavors Àngels Bosch, que admet que la situació encara continua igual. 
 

Relacionats