Dimarts, 21 de març de 2023 - Edició 1699
La República

Els islamistes volien fer atemptats suïcides el cap de setmana passat a transports públics de Barcelona

El jutge de l’Audiència Nacional Ismel Moreno assegura en la seva interlocutòria que la cèl·lula de suposats islamistes detinguda a Barcelona tenia intenció de cometre atemptats suïcides el passat cap de setmana (18-20 de gener) en diversos transports públics de la ciutat de Barcelona. El jutge, que manté presó per a 10 dels 12 detinguts que han declarat a l’Audiència Nacional, sosté que tres dels deu islamistes que queden a presó estaven disposats a immolar-se, i que un altre tenia la funció de fabricar els explosius. Segons el jutge, la cèl·lula tenia ‘capacitat operativa a nivell humà’ per cometre els atemptats i estava a punt d’aconseguir el mateix nivell d’operativitat pel que fa als artefactes. Els suposats suïcides havien arribat a Barcelona procedents del Paquistan els mesos d’octubre, novembre i gener del 2007.

Redacció 24/01/2008

Els tres suposats suïcides són Mohammed Shoaib, Imran Cheema i Mehmooh Khalib. Un altre membre de la cèl·lula és Hafeez Ahmed, que seria l’expert en la fabricació dels explosius, mentre que Maroof Ahmed Mirza i Mohammed Ayud Elahi Bibi serien els líders. Roshan Jamal Khan, Qadeer Malik, Mohamed Tarik i Sahib Iqbal serien la resta dels membres. El jutge considera que a dos dels suïcides, Mohammed Shoaib i Mehmooh Khalib haurien comès delictes de pertinença a banda armada, mentre que als vuit restants els imputa delictes de pertinença a banda armada i tinença d’explosius.

Segons Moreno, els tres suïcides van arribar a Barcelona als mesos d’octubre, novembre i gener procedents de Paquistan per automimmolar-se en atemptats als transports públics de Barcelona el cap de setmana del 18-20 de gener. Es basa en les proves policials però també en la declaració d’almenys un testimoni protegit. Mehmooh Khalid va arribar a Barcelona 8 d’octubre via Estocolm. Mohamed Shoaib ho va fer el 12 de novembre via Alemanya, i Imran Cheema ho va fer a mitjans de gener per Portugal.

En aquest sentit, recorda que aquest ‘és un patró comú entre les organitzacions extremistes islàmiques’ que ‘per executar l’acció terrorista solen desplaçar als suïcides poc temps abans de dur-la a terme’. Les tres arribades dels suïcides, afirma, es produeixen aproximadament dos mesos després que l’expert en explosius, Hafeez Ahmed, retornés d’un viatge de cinc mesos a Paquistan.

En la seva interlocutòria, també afirma que els detinguts constituïen un grup organitzat amb una clara i especialitzada divisió de funcions, cohesionats ideològicament per la seva adhesió a una postura extremista de l’Islam’. Els líders, segons Moreno, tenien una base ideològica marcada pel Moviment Tabligh e Jamaa, ‘una versió rigorosa de l’Islam que justifica l’ús de la violència per aconseguir els seus objectius’. Amb aquesta finalitat, segons el jutge, la cèl·lula havia assolit capacitat operativa a nivell humà i es trobava a punt d’aconseguir ‘plena capacitat operativa a nivell d’artefactes explosius’ que pretenien utilitzar en atemptats a Barcelona el cap de setmana passat.

Artefactes, però de poca potència

El jutge també apunta que en els registres practicats s’ha trobat, entre d’altres, nitrocel·lulosa i elements mecànics i elèctrics ‘aptes per a la construcció d’un o diversos artefactes explosius’ que tot i que ‘no tindrien potència destructiva per a la comissió d’un atemptat amb garanties de causar estralls, podrien ser vàlids per a l’ensenyança en la manipulació d’artefactes explosius casolans que limitessin el risc per a la integritat física dels seus manipuladors’.

El jutge es basa també en els elements que la policia va tobar en un contenidor pròxim al domicili de Shaib Iqbal. Es tracta de detonadors i altres ‘elements aptes per a la fabricació d’explosius’.