Diumenge, 25 de juliol de 2021 - Edició 1095
La República

Els eufemismes d’Artur Mas

Just el mateix dia que la Mesa del Parlament ha acceptat a tràmit la Proposició de Llei de Declaració d’Independència de Solidaritat, el president de la Generalitat, Artur Mas, continua […]

Redacció
Redacció 09/02/2011

Just el mateix dia que la Mesa del Parlament ha acceptat a tràmit la Proposició de Llei de Declaració d’Independència de Solidaritat, el president de la Generalitat, Artur Mas, continua fent malabarismes per evitar pronunciar-se clarament en aquest tema. Les seves mitges paraules i metàfores envers la sobirania de Catalunya són ja una constant en les declaracions del líder de CiU, que ha nedat sempre en una ambigüitat que ni tan sols ha trencat arran de les paraules de Jordi Pujol.

Un bon exemple dels esforços de Mas per esquivar el tema s’ha vist aquest dimarts en l’entrevista que el periodista de RAC1, Jordi Basté li ha fet al Palau de la Generalitat en el marc del programa matinal de l’emissora. Al ser preguntat per la possibilitat que Catalunya trenqui definitivament amb Espanya, el cap de l’executiu ha desplegat el seu ampli ventall d’eufemismes per no parlar clar sobre la seva aposta o no per la independència. En una llarga resposta, Mas ha parlat sobre la llarga vida de les nacions per recordar que, en aquest tema, no cal anar amb presses perquè ‘ja li trobarem la solució’. El president s’ha alineat amb aquells que volen un país amb ‘vida pròpia’ i ha destacat que no l’espanta una Catalunya amb ‘ple autogovern’. No obstant, el president s’ha afanyat a utilitzar el seu popular ‘tot i que…’ per corregir aquells pensaments que hagin pogut entreveure un sentiment independentista de les seves imprecisions. Mas ha advertit que la meitat de Catalunya té estrets lligams amb l’estat espanyol i que ‘molts catalans tenen morts enterrats a Espanya’.