Divendres, 30 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

Els descomptes policials

El primer aniversari del TGV entre Barcelona i Madrid ha arribat sense que s’hagi resolt l’escàndol tarifari. Tal com ja vam explicar-vos fa mesos, el preu per quilòmetre del trajecte […]

Redacció
Redacció 18/02/2009

El primer aniversari del TGV entre Barcelona i Madrid ha arribat sense que s’hagi resolt l’escàndol tarifari. Tal com ja vam explicar-vos fa mesos, el preu per quilòmetre del trajecte entre la capital catalana i la capital espanyola és un 20% més car que en el trajecte Madrid-Sevilla, i aquest encariment es disparà en els trajectes dins de Catalunya: el tram Lleida-Barcelona s’encareix un 78% per quilòmetre, de manera que els 170 quilòmetres Barcelona-Lleida costen el mateix que els 330 quilòmetres de Saragossa a Madrid.

A aquest escàndol tarifari cal afegir-hi la polèmica dels bitllets barats a través de la pàgina web. L’ecosocialista Joan Herrera ja va denunciar la poca quantitat de places a preus assequibles que posa a la venda la companyia, mentre demanava, sense èxit, que el bitllet costés els 75 euros que costava fer el mateix trajecte amb els anteriors trens Alvia. L’èxit de l’alta velocitat davant el pont aeri ha comportat que les places augmentin un 50%, però la quantitat de bitllets amb la tarifa web o tarifa estrella continuen essent irrisòris.

Aquesta tarifa d’estafa és particularment irritant si llavors veiem com els policies nacionals i guàrdies civils de l’Estat espanyol gaudeixen de descomptes monumentals. Gràcies a un acord signat entre els ministeris de l’Interior i de Foment espanyols, els agents dels cossos policials de l’Estat -jubilats inclosos- disposen de descomptes del 65% en la compra dels seus bitllets pel TGV i trajectes de mitja i llarga distància. Un descompte que paguem tots i que no afecta a la resta de funcionaris de l’Estat ni, per descomptat, als agents catalans de la Guàrdia Urbana o els Mossos d’Esquadra.