Divendres, 24 de març de 2023 - Edició 1702
La República

El web de la Generalitat supera els 80 milions de visites

El web de la Generalitat de Catalunya, gencat.cat, va rebre durant el 2007 un total de 81.375.241 visites amb una mitjana de més de 230.000 visites diàries. Això representa un increment del 16% respecte a l’any anterior, i el situa com a una de les planes governamentals amb més usuaris de l’àmbit europeu. Gencat.cat ha doblat la xifra de visites de fa dos anys. El projecte Gencat rep avui la distinció ‘Model de bones pràctiques Discapnet’ pels bons nivells d’accessibilitat, que ja assoleix el 72% del web. El projecte Gencat ha estat desenvolupat des de la Direcció General d’Atenció Ciutadana amb la col·laboració de tots els departaments de la Generalitat de Catalunya i diversos organismes vinculats.

Redacció 18/01/2008

Entre les dades més destacades de Gencat de l’any 2007 figuren la descàrrega de 12 milions de documents i els 9,2 milions de visites que ha rebut la plana principal. Com a serveis i portals més visitats figuren el Meteocat, els serveis relacionats amb l’educació i el Diari Oficial de la Generalitat (DOGC), que durant el 2007 ha passat de publicar-se en paper i de manera telemàtica a fer-ho exclusivament a través d’Internet. El DOGC està incorporant els més de 10.000 plans urbanístics aprovats per les administracions catalanes des de 1985.

Distinció model de bones pràctiques Discapnet per a Gencat

Per altra banda, l’informe ‘Estudio intersectorial sobre la Accesibilidad de la Web’, presentat per l’Observatorio de Infoaccessibilidad del portal Discapnet, ha atorgat la distinció ‘Model de bones pràctiques Discapnet’ al web de la Generalitat. Aquesta menció valora positivament l’esforç realitzat per Gencat per augmentar els resultats d’accessibilitat de la seva web.

Segons aquest estudi, el portal de Gencat ha passat del 37,5% d’èxit d’accessibilitat l’any 2004 a prop del 72% l’any 2007. Des de l’any 2005 el web de la Generalitat va redefinir de forma radical el portal iniciant una tasca continuada de millora d’accessibilitat tant a la home com a les webs vinculades (270 webs).

L’informe sobre accessibilitat ha estat fet per consultors de Technosite, Fundació ONCE, i ha avaluat una mostra de 19 portals i un total de 93 planes. L’avaluació ha tingut en compte criteris que afecten l’accessibilitat de la web com descripció d’imatges, etiquetat de formularis o ús de marcs, entre altres.

La menció sobre accessibilitat que ara rep el web de la Generalitat se suma a d’altres com el premi Computerworld 2006; la menció especial en la categoria de webs d’administracions públiques dels premis internacionals Stockholm Challenge 2006 i la distinció ‘Bona pràctica 2007’ en els European eGovernment Awards celebrats el mes de setembre passat a Lisboa.

Gencat, un projecte de fort impacte i reconeixement

Altres dades de Gencat respecte el 2007 són els més de 3 milions de descàrregues de notícies d’actualitat a través de feeds RSS o els 300.000 avisos SMS enviats als pares, mares o tutors durant la campanya de preinscripció escolar des del portal de Serveis i Tràmits.

Actualment, Gencat compta amb 1,1 milió de documents indexats –en constant augment-, es distribueix en 23 temes, dóna accés a més de 270 portals d’organismes públics vinculats a la Generalitat i a 945 mapes dels municipis de Catalunya. Pel que fa a la plataforma web 2.0 promoguda des de Gencat e-Catalunya, el 2007 ha assolit els 7.500 usuaris, distribuïts en més de 480 comunitats i 35 portals.

Des de la posada en marxa del nou Gencat, el 4 d’octubre de 2005, s’ha passat d’uns 42 milions de visites a prop de 82 milions en dos anys, la qual cosa reforça l’aposta per un nou concepte de relació entre els ciutadans i el govern a través d’Internet. El model Gencat, basat en la transparència i en l’assaig de fórmules web 2.0, ha rebut diverses distincions en els darrers dos anys, tant pel que representa de concepte innovador entre els webs governamentals, com per les dades d’ús que el situen al mateix nivell que els serveis online de banca i oci.

L’enquesta EGM Internet 2006 recollia que Gencat era el sisè web més visitat de Catalunya i el 30è de tot l’estat espanyol.