Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

El tercer sector social demana que la Generalitat gestioni el 50% de la recaptació del 0,7% de l’IRPF

El president de la Taula del tercer sector social, Carles Barba, ha proposat com a alternativa a la norma que vol imposar l’Estat espanyol que les comunitats autònomes puguin gestionar el 50% del que recaptin del 0,7% de l’IRPF per repartir-lo entre les seves entitats i ONGs. Ha denunciat que el 2008 Catalunya va recaptar 47 milions d’euros, i que en canvi només van tornar 12 milions d’euros en subvencions. La ministra d’Educació i Política Social, Mercedes Cabrera, afirma que no s’exclou cap ONG local o autonòmica, diu Cabrera, però constata que per optar a subvencions hauran de crear ‘xarxes que superin el marc autonòmic’.

Redacció
Redacció 17/02/2009

La consellera d’Acció Social, Carme Capdevila, ha anunciat avui que la Generalitat portarà aquesta qüestió al Tribunal Constitucional espanyol (TC). Capdevila ha explicat que aquesta decisió va contra l’Estatut, que atorga competències en la gestió de subvencions vinculades a l’IRPF. La consellera estima que es veuran afectades unes 100 entitats catalanes que no podran dur a terme la seva actuació social i hauran d’acomiadar personal. Tot i així, Capdevila ha assegurat que la Generalitat ho evitarà ajudant a les entitats perquè cap d’elles hagi de tancar.

‘Una actitud més pròpia d’una ministra com Pilar del Castillo’

Per la seva part, Iniciativa per Catalunya Verds (ICV) ha anunciat que farà campanya perquè no es marqui la casella del 0,7% en la declaració de la renta i es facin donacions directament a les ONGs. Amb aquesta mesura la formació ecosocialista pretén evitar que l’aportació solidària dels catalans no repercuteixi en les organitzacions catalanes, de les quals 130 de les 326 que van presentar la sol·licitud d’ajudes i tenen activitat a Catalunya en quedarien excloses si es tira endavant la reforma de criteris que vol fer el ministeri. ‘Aquesta actitud és més pròpia d’una ministra com Pilar del Castillo, que va tenir responsabilitats com a titular d’educació i esports en el Govern d’Aznar que no pas d’un Govern que es fa dir d’esquerres’, ha dit Herrera alhora que ha recordat que el nou Estatut estableix el traspàs d’aquestes competències en aquesta qüestió a la Generalitat de Catalunya. Joan Herrera ha avançat presentarà una proposta en el Congrés per saber el posicionament dels diputats del PSC en aquesta qüestió.