Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1101
La República

El Teaming, una forma fàcil i còmode de ser solidari

Un executiu arruïnat va trobar la manera d’ajudar els altres a partir de microdonacions que individualment no són viables però que, juntes, poden donar una empenteta a una gran varietat de projectes.

Redacció
Redacció 11/01/2011

Gràcies a la idea que va tenir Jil Van Eyle, existeix una manera fàcil i còmode de ser solidari. El Teaming és una iniciativa que busca la unió d’un grup de persones per ajudar en una ONG o un projecte concret acordat entre tots i, tal com s’explica al seu web, una forma de fer-ho és que l’empresa canalitzi la quantitat final fruit de la donació d’un euro de la nòmina de cada treballador. A banda, l’empresa en qüestió també pot afegir-hi una aportació. Per això Teaming “no és una fundació ni una ONG ni és una empresa, Teaming “no té un número de compte bancari ni rep diners; Teaming és només una idea”. Una idea que aprofita l’esforç mínim de cada individu que vol col·laborar i, en comunió amb el dels companys, ho converteix en una aportació considerable.

El Teaming va néixer a finals de la dècada dels 90. Jil Van Eyle explica en una entrevista al diari Noticias de Navarra que abans de crear el projecte solidari era “el típic executiu agressiu que pensava que la felicitat era tenir un Porche. La meva vida era totalment individualista i materialista, potser perquè vaig tenir una infància difícil”. “Vaig crear una empresa amb 50 treballadors i els tractava d’una forma molt prepotent”. Però l’any 1998, just després d’haver-se quedat arruïnat i pensar que no li podia passar res pitjor va néixer la Mónica, la seva filla cega, sorda, que no camina i que té la mentalitat d’un infant i això el va ajudar a reconduir la seva vida “i a ajudar a molta gent”. I ho va aconseguir: avui dia “més de mil empreses de 40 països de tot el món apliquen el Teaming i generen 200.000 euros al mes per a projectes solidaris”.

“En els primers dies la Mónica estava molt malament i em vaig fixar en l’actitud dels doctors, com l’ajudaven. Això va ser clau i em van venir ganes de canviar la meva vida i fer alguna cosa per als demés. Després vaig observar com treballava la gent en les fundacions que ajudaven a la Mónica. Treballaven amb passió, però també vaig veure que necessitaven recursos. Aleshores vaig pensar en crear alguna cosa que permetés aconseguir fons per a moltes fundacions a través del treball en equip. Així va sorgir el Teaming”, explica Van Eyle al rotatiu navarrès.

A hores d’ara la idea del Teaming ja està força estesa i les finalitats amb què s’han recaptat els diners són vàries. A la Universitat de Monterrey es va ajudar a comprar una cadira de rodes a un nen d’una família humil; el Grup Intercom va fer un donatiu a la Fundació Enriqueta Villavecchia, una fundació que procura assistència socio-assistencial i domiciliària a nens amb càncer i els treballadors d’Atrapalo.com han col·laborat amb Intervida. Aquests només són tres dels molts exemples que a dia d’avui ja es poden comptabilitzar lligats amb el Teaming.