Dijous, 12 de Desembre de 2019 - Edició 504
La República

El TC enforteix els Països Catalans: anul·la la Llei de règim econòmic matrimonial de la Generalitat Valenciana

ACN València .- El Tribunal Constitucional ha declarat nul·la la Llei del règim econòmic matrimonial de la Generalitat Valenciana, aprovada el març del 2007 i en vigor des del 2008, després d’un recurs interposat per part del govern espanyol. Segons que han informat fonts jurídiques a l’ACN, la decisió va ser presa al ple que es va celebrar la passada setmana i es preveu que es faci pública en els pròxims dies. L’anul·lació ha comptat amb 10 vots favorables i un vot en contra, segons les mateixes fonts, i considera que es vulneren competències de l’Estat. La Generalitat Valenciana sosté que la reforma de l’Estatut d’autonomia del 2006 li permet legislar sobre la conservació, desenvolupament i modificació del Dret civil foral valencià. En aquesta línia i basant-se en els Furs del Regne de València, l’any 2007 va aprovar la Llei de règim econòmic matrimonial.Des de la seva entrada en vigor, la llei aplica llibertat d’elecció del règim econòmic matrimonial però preveu que si no hi ha res establert prèviament el règim aplicable sigui la de separació de béns.

Redacció
Redacció 05/05/2016
Es tracta de la primera sentència al voltant de les tres lleis del Dret Civil valencià que el govern espanyol té recorregudes. Al recurs contra la llei de règim econòmic matrimonial s'uneix el recurs contra la llei valenciana de custòdia compartida, del 2011, i la llei d'unions de fet, del 2012, pendents encara d'una resolució per part del Tribunal Constitucional.
 
El president de la Generalitat Valenciana Ximo Puig va enviar una carta la passada setmana al govern espanyol reclamant la retirada dels recursos. Les Corts Valencianes varen enviar una carta en el mateix sentit.
 
A Catalunya ja hi estan acostumats
 
Corre per la xarxa una foto que de manera ràpida i senzilla evidencia l'atac a l'autonomia catalana que pateix per part de l'Estat. També, a més, demostra que el TC actua contra Catalunya ja no només per lleis sobre el procés independentista, sinó també lleis de cara al ciutadà, socials i igualitàries. De fet, de les 23 lleis suspeses només 5 tenen a veure amb el procés.

Relacionats