Dissabte, 1 d'octubre de 2022 - Edició 1528
La República

El TC admet a tràmit les recusacions presentades pel govern espanyol

El Ple del Tribunal Constitucional ha admès a tràmit les dues recusacions presentades pel govern espanyol contra dos magistrats del sector conservador. Es tracta de Roberto García-Calvo i Jorge Rodríguez-Zapata. L’alt tribunal considera provat que estan ‘contaminats’ i aparta aquests dos magistrats per decidir en la votació de la llei que renova el Tribunal Constitucional. En la decisió d’aquest dilluns només han participat vuit dels deu magistrats i s’ha aprovat sense aquests dos vots. Del resultat de les deliberacions se’n desprèn la configuració de la majoria que haurà de decidir sobre la continuïtat de Casas a la presidència. Per altra banda, el Constitucional creu que el PP ha estat incoherent i ha faltat el respecte a la institució amb les tres recusacions sense fonament que va presentar.

Redacció 04/12/2007

Es tracta d’una qüestió de primer ordre, perquè Casas és qui ostenta el vot de qualitat que permet desfer els empats, i si els conservadors l’aparten del mandat podrien obtenir majoria per anar tombant totes les lleis contra les quals el PP ha presentat recurs, com l’Estatut o la Llei d’Igualtat. Les tres recusacions del Partit Popular presentades en resposta a les del govern espanyol van quedar rebutjades de ple dimarts passat. La Llei de renovació de l’alt tribunal queda paralitzada fins que aquestes recusacions quedin resoltes.

Creu que el PP ha estat incoherent i ha faltat el respecte a la institució

A més el Tribunal Constitucional ha fet públic aquest dilluns l’escrit argumentat perquè es va rebutjar de ple tramitar les tres recusacions plantejades pel Partit Popular. Segons l’alt tribunal els populars no han tingut ‘el respecte que institucionalment s’ha de tenir al tribunal i als seus membres’, i senyalen que tan sols tenien un ‘indegut i desviat ‘ objectiu de ‘contrarestar’ les recusacions presentades pel govern espanyol contra dos jutges conservadors que ha estat acceptada aquest dilluns. Aquest escrit també apunta falta de coherència per part dels populars ja que ‘o són tots els magistrats recusables, o no ho és cap’ perquè tots ells havien fet palesa la seva posició sobre aquesta reforma.

El Tribunal Constitucional carrega contra l’actuació del Partit Popular en la seva proposta de recusar tres membres del sector progressista d’aquest tribunal per la votació de la reforma d’aquesta institució: Manuel Aragón, Pascual Sala i Pablo Pérez Tremps. L’argument és que el PP no ha tingut en compte ‘el respecte que institucionalment s’ha de tenir al tribunal i als seus membres’.

I és que el Constitucional considera que el PP ha caigut en una confusió entre ‘la legítima oposició a una recusació que, al seu parer, no té fonament amb la instrumentalització del institut de la recusació per una finalitat diferent de la prevista’.

El TC senyala que el Partit Popular només ha tractat de fer un ús ‘indegut i desviat’ de les recusacions i amb una única meta: ‘contrarestar les possibles conseqüències que en la composició d’aquest tribunal pogueren derivar-se de la hipotètica estimació’ de les presentades des del govern espanyol, i d’aquesta manera decantar cap al costat conservador les futures decisions que el Constitucional haurà de prendre. De la composició de forces en depèn l’Estatut, la Llei de matrimonis homosexuals o la Llei d’Igualtat d’entre les més importats d’un total de 19 que el PP ha recorregut davant d’aquest tribunal.

L’escrit assegura a més a més, que el Partit Popular va basar la seva proposta de recusació en informacions periodístiques que van ser ‘taxativa i radicalment’ desmentides per tots els magistrats.. Segons el tribunal desmentir aquestes informacions deixa les recusacions del PP sense ‘la necessària e imprescindible fonamentació fàctica’, el que només pot desembocar en el seu rebuig tal i com es va veure dimarts passat.

Els magistrats també han trobat en aquesta iniciativa dels populars una ‘falta de coherència’ en l’argumentari on van sostenir les seves recusacions ja que tots els magistrats han expressat la seva opinió sobre la reforma de la llei de renovació del TC i per tant ‘o són tots els magistrats recusables, o no ho és cap’. Tot i així, apunta el Constitucional el PP només va intentar-ho amb tres i ‘no amb la resta’ quan, diu el tribunal, de ‘continuar amb aquesta argumentació amb totes les conseqüències’ tots coincidirien amb aquest motiu de recusació.