Dimarts, 27 de juliol de 2021 - Edició 1097
La República

El Sudan accepta la independència del Sud i desitja ‘bona sort’ a la regió petrolífera

Un cop s’ha confirmat la victòria indiscutible del ‘Sí’ a la independència del Sudan del Sud, s’ha produït la primera reacció del govern sudanès després de la votació. Un cop el 99% de la població s’ha pronunciat a favor de la independència, finalment el Sudan ha deixat de banda les insinuacions de tornar al conflicte armat i el vicepresident, Ali Osman Mohamed Taha, ha afirmat que accepta el resultat tot dient adéu al Sud del país, d’on prové la producció de petroli del país. Taha ha desitjat ‘bona sort’ als ‘germans del sud’. D’aquesta manera el Sudan del Sud es convertirà el 9 de juliol en el cinquanta-cuatrè estat de l’Àfrica, el primer que sorgeix al continent durant el segle XXI.

Redacció
Redacció 01/02/2011

El destí d’Abyei, principal font de petroli del país
Tal i com recorda Nationalia, el procés d’independència del Sudan del Sud encara haurà de superar un punt conflictiu, el futur del districte d’Abyei, principal productor de petroli del país i situat en la frontera entre el nord i el sud. Inicialment el destí d’Abyei s’havia de decidir en una consulta celebrada a posteriori però Khartum (nord) i Juba (sud) no han arribat a un acord sobre les persones amb dret de votar-hi.

Ara, sembla que la solució passarà per una negociació entre el president del Sudan, Omar al-Bashir, i el seu homòleg sud-sudanès, Salva Kiir Mayardit. Aquest darrer diu que confia a trobar una ‘solució pacífica’ al contenciós. El president sudanès ja va advertir abans del referèndum que consideraria ‘casus belli’ la pèrdua d’Abyei. No és l’única cosa que hauran de negociar, perquè els dos estats s’hauran de repartir el deute, els beneficis del petroli i hauran de resoldre les qüestions lligades a la ciutadania dels nord-sudanesos residents al sud i viceversa.