Dimarts, 28 de setembre de 2021 - Edició 1160
La República

El rector de la UdL carrega contra el Tricentenari a l’ABC

Segons Roberto Fernández Díaz, el Tricentenari no va aportar res a la Història de Catalunya, tal i com també revela el diari ABC. El rector de la UdL i president de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques afirma que al igual que el franquisme adoctrinava a les escoles, el govern va adoctrinar l’any passat amb el Tricentenari, tot i que una mica menys. Denuncia que es deixés al marge als historiadors i que la commemoració fos gestionada per periodistes dirigits des del govern d’Artur Mas.

Redacció
Redacció 17/04/2015

Segurament fent referència a Miquel Calçada i a Toni Soler, oblida que el segon sí que va passar per la facultat d’Història. “Ha sido un ejercicio de política llevado por periodistas, que yo no juzgo, pero desde el punto de vista de un historiador el Tricentenario no ha aportado nada”. Fernández Díaz, que acaba de presentar el llibre “Cataluña y el absolutismo borbónico”, intenta presentar una visió on es ressalten els beneficis de l’assimilació de Catalunya per part del règim absolutista “y reformista” borbònic, després de la pèrdua de llibertats catalanes a partir de la desfeta del 1714.

Roberto Fernández, rector de la UdL des del maig del 2011, és catedràtic d'Història Moderna. Professor a la Universitat des de 1980, és expert en història espanyola i catalana del XVIII i ha estat director de l'Institut de Ciències de l'Educació de l'Estudi General de Lleida, degà de la Facultat de Lletres i director del departament d'Història de l'Art i Història Social de la UdL.