Dimarts, 27 de juliol de 2021 - Edició 1097
La República

El rector de la UB ratifica la decisió de no dialogar amb els estudiants mentre duri la tancada

El rector en funcions de la Universitat de Barcelona (UB), Josep Samitier, ha ratificat aquest dimarts la posició presa dilluns a la tarda per l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) en la que llançava la pilota a la teulada dels estudiants assegurant que no hi hauria diàleg mentre es mantinguessin ‘les ocupacions’. La decisió dels estudiants de ‘seguir amb les tancades’ i ocupar la Facultat de Pedagogia aquesta tarda ‘complica les coses’, segons el rector, que ha descartat usar la força perquè només ‘les complicaria encara més’. Samitier s’ha mostrat ‘esperançat’ que s’arribi a una solució abans de dijous, data en què donarà el relleu al nou rector de la UB, Dídac Ramírez.

Les dues posicions enfrontades en la tancada de l’edifici històric, encarnades en els estudiants i el rector de la UB, coincideixen només en assenyalar que les decisions que ambdues van prendre el dilluns a la tarda fan més difícil que s’obri un procés de diàleg. En la resta de qüestions no podrien estar més en desacord o entendre’s menys.

Redacció
Redacció 25/11/2008

El rector en funcions de la UB, després d’evitar atendre als mitjans dilluns a la tarda, ha convocat aquest dimarts al matí un esmorzar amb els periodistes per fer balanç de la seva etapa al capdavant de la Universitat. Tal com s”esperava’, l’ocupació dels estudiants ha passat l’objectiu de la trobada a un segon pla.

Samitier ha subratllat l”absoluta unanimitat’ que hi ha per part dels rectors i de la comissionada per a Universitats de la Generalitat a l’hora de redactar el comunicat enviat ahir. Els estudiants expedientats és un tema que afecta a ‘una universitat (UAB) i ‘nosaltres hem de ser respectuosos’. Per aquest motiu ha preferit no parlar d’aquest tema i ha evitat també referir-se en cap moment a una altra petició dels estudiants, la dimissió de la degana de Lletres. Aquest darrer punt també s”obviava’ en el comunicat d’ahir.

Sí ha volgut manifestar-se sobre el referèndum demanat pels estudiants. ‘Només’ serà vinculant per ells, ni tan sols ho serà per tota la comunitat universitària ja que quedarien exclosos ‘els professors i resta de personal que també la integra’. Aquesta seria la condició de la consulta perquè no es pot intentar anul·lar en un referèndum d’estudiants allò ‘aprovat en el Parlament’.

El rector ha convidat als estudiants a replantejar-se el seu posicionament i a abandonar les ocupacions. Si els estudiants accedissin, Samitier ha assegurat que estan oberts ‘a dialogar’ l’aplicació del pla de Bolonya, però en cap cas si s’ha d’aturar o no. Dins la discussió sobre l’aplicació del pla s’hi troben la majoria de les preocupacions dels estudiants. Les beques, les taxes, o inclús la ‘temuda privatització’, no pertanyen a la reforma sinó a l’aplicació que d’aquesta en faci cada país.