Diumenge, 25 de juliol de 2021 - Edició 1094
La República

El PSOE s’acosta al PP i admet que vol emprendre una ‘posada a punt’ de l’Estat autonòmic

Després de la retallada de l’Estatut, el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ja advertia que el desplegament de l’Estat autonòmic havia arribat al seu punt culminant. Després de tornar a sentir la veu de l’expresident espanyol José María Aznar i veient com el PP va prenent avantatge de cara a les properes eleccions espanyoles, aquest dilluns Zapatero ha llançat l’amenaça d’intervenir econòmicament les comunitats autònomes des de la portada del Financial Times, criminalitzant les administracions autonòmiques internacionalment. Arran de la polseguera aixecada per les declaracions del president espanyol, el PSOE ha sortit al pas rebaixant-ne el to, tot i que els socialistes admeten sense embuts que volen emprendre una ‘posada a punt’ de l’Estat autonòmic.

Redacció
Redacció 17/01/2011

No és una ‘involució’ ni una ‘recentralització’ de l’Estat, sinó una simple ‘posada a punt’ de la maquinària de l’Estat de les autonomies per evitar ‘duplicitats’ i fer-lo ‘més eficaç’. Així ha defensat aquest dilluns el secretari d’organització del PSOE, Marcel·lí Iglesias, la proposta que el seu partit debatrà a la Convenció Autonòmica de Saragossa els dies 28, 29 i 30 de gener, en què els socialistes espanyols posaran sobre la taula els continguts del programa amb què aniran a les eleccions municipals i autonòmiques de maig. Segons Iglesias, en contra de les intencions del PP, el PSOE no busca retallar el nivell d’autogovern de les CCAA sinó ‘perfeccionar’ el model.

El secretari d’Organització del PSOE ha volgut restar càrrega a la polèmica per la intenció manifesta del govern espanyol d’harmonitzar algunes de les competències que ostenten les CCAA per posar punt i final a les ‘traves’ que, segons apunten els socialistes, suposen tantes duplicitats per a l’economia i els empresaris.

Per aquest motiu, en la roda de premsa posterior a l’executiva del PSOE Iglesias s’ha afanyat a recordar que el PSOE ‘defensa’ i està ‘molt satisfet’ del model autonòmic i ‘no té cap reticència ni sospita’ respecte a les autonomies. Tan sols creu que ‘hi ha coses que es poden perfeccionar i ajustar’ i que cal ‘una posa da a punt’ per ‘ser més eficient’.

Buscar una retallada del poder de les autonomies, ha dit, seria contradir l’acció dels socialistes espanyols respecte als estatuts de nova generació que s’han aprovat al Congrés amb els seus vots. ‘No tindria ni cap ni peus’ fer una revisió a la baixa de l’Estat autonòmic, ha sentenciat.

Segons Iglesias, el que planteja el PSOE és la ‘modernització’ i ‘posada al dia’ a les CCAA i als ajuntaments ‘en un moment en què estem en profundes transformacions i canvis’. ‘Quan superem aquest moment de crisi res serà igual al món econòmic i de les institucions’, ha dit, i ‘necessitarem governs més exigents i eficaços’.