Dijous, 12 de Desembre de 2019 - Edició 504
La República

El PSC ja no està per la derogació del Pla Hidrològic de l’Ebre

Els diputats del PSC integrats al PSOE al Congrés, no avalen les reclamacions de la gent del delta de l’Ebre ni tampoc les que s’han vehiculat a través d’ERC i DiL, i reclamen una intervenció de tots els agents implicats “des de la capçalera fins el delta” del riu. Això podria significar directament la mort del delta.

 

Redacció
Redacció 06/04/2016

El PSC amaga el cap sota l'ala i no li importa el que li pugui passar al Delta

Els diputats catalans que hi ha al grup socialista espanyol al Congrés dels diputats s’han intentat espolsar totes les culpes per no donar suport a la proposició no de llei debatuda aquest dimarts al Congrés, per eradicar les injustes imposicions del govern espanyol en referència al cabal de l’Ebre, que podria resultar massa exigent pels cultius del delta, abocant-los a la seva desaparició. “Tant republicans com DLL, no van mostrar voluntat política per arribar un consens, aparcant els partidismes tàctics derivats de la situació política actual a Catalunya”, han apuntat avui. El PSC defensa ara que “El Pla de Conca afecta diverses comunitats autònomes i no pot ser revisat unilateralment des de Catalunya, sense la complicitat de tots els representants institucionals i socials dels territoris afectats”

El resultat és que el Congrés espanyol va rebutjar ahir modificar a l’alça el cabal mínim en el tram final del riu, gràcies al bloqueig que va fer PP i Ciudadanos, i l’abstenció del PSOE (Podemos sí que va donar suport a ERC i DiL), amb problemes d’equilibris interns en aquesta qüestió. En aquest sentit, aquesta votació va implicar també que quatre diputats del PSOE d’Aragó trenquessin la disciplina de vot i votessin conjuntament amb PP i C’s, ‘No’ a la proposició de llei. Malgrat tot això, els diputats socialistes que provenen de Catalunya pretenen ignorar el problema que tenen derivat de no tenir grup propi al Congrés, i culpabilitzar ERC i DiL i, per extensió, apunyalar per darrera als agricultors del delta de l’Ebre.

Bel: “haurem de passar la vergonya que la UE ens rectifiqui”

L’alcalde de Tortosa, Ferran Bel (DiL), va ser molt contundent en la defensa de la proposició: “El Delta de l’Ebre no és un problema de les terres de l’Ebre, no és exclusivament de Catalunya, és una problema i una qüestió de l’Estat espanyol i del conjunt de la UE. Només demanem més aigua pel delta […] això és compatible amb els actuals usos de regadiu, industrials i domèstics de l’Ebre”. Bel va recordar que la Unió Europea vetlla perquè es compleixi la Directiva Marc de l’Aigua: “Si no rectifiquem nosaltres aquests caudals ecològics avui insuficients, haurem de passar la vergonya que sigui la UE la que ens rectifiqui”.

 

Relacionats