Dissabte, 19 de juny de 2021 - Edició 1059
La República

“El Procedimiento”, l’obra de teatre que deixa retratada RTVE

“El Procedimiento”, és l’obra de teatre escrita per Raúl Hernández Garrido que ha volgut retratar la censura que va practicar RTVE en la final de Copa que va enfrontar el FC Barcelona i l’Athletic de Bilbao el 13 de maig de 2009.

 

Redacció
Redacció 02/05/2016

L'obra denuncia la censura palpable de Televisión Española

Hernández ha compost una obra de teatre que ja es pot veure al Teatro del Astillero de Madrid en què es deixa en evidència la corporació de radio televisió pública espanyola, per la censura practicada en motiu de la gran xiulada contra l’himne espanyol en la final de Copa de 2009 entre el Barça i l’Athletic.

El cas real: la final de Copa de 2009 entre Barça i Athletic

El dramaturg responsable de l’obra ha volgut, així, deixar constància tant d’una insubordinació contra el poder, com va ser la xiulada per part de la ciutadania, com de la censura per part del propi poder criticat, emetent en el moment de la xiulada –que impedia que se sentís la ‘Marcha Real’- imatges de l’exterior de l’Estadi de Mestalla a València. La cadena de televisió TVE va emetre posteriorment les imatges de l’alineació amb l’himne enllaunat, ja que al camp només es va sentir la xiulada. Així, semblava que ningú no havia protestat. La gent, però, se’n va adonar i TVE va sortir al pas de les crítiques adjudicant-ho tot a un “error humà”.

L'hipotètic diàleg entre el cap de producció de la cadena i el director d'antena

Sorprèn que la iniciativa hagi pogut reeixir en un teatre a Madrid, i més quan l’autor explicita que els dos clubs flirtegen amb l’independentisme, i que per tant, aquest partit de futbol i el que representen aquests dos equips va molt més enllà d’un simple matx entre dos equips que formen part d’un mateix estat. Des d’una perspectiva amb tics antisistema, l’obra consisteix en la reproducció d’un diàleg entre dos personatges, Vega i Iglesias, que representen el Cap de producció de la cadena espanyola (com a pes pesant), i el director d’antena (com a pes ploma).