Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

El PPC tornarà a participar aquesta Diada a l’ofrena floral a Rafael Casanova per “posar fi” al “monopoli” dels nacionalistes

El president del PPC, Daniel Sirera, ha anunciat aquest dimarts que la seva formació tornarà a assistir aquest 11 de setembre a l’ofrena floral que tradicionalment es fa al monument de Rafael Casanova, a Barcelona. Ho farà després que el PPC no hi assistís durant els últims dos anys. Sirera ha explicat que l’objectiu és ‘trencar amb el monopoli dels nacionalistes i independentistes’ en aquesta festa, ja que aquesta ho és ‘de tots els catalans’. El líder popular ha declarat, a més, que Catalunya “mai” no ha tingut independència, i que la història “s’interpreta a vegades de manera interessada”.

Redacció
Redacció 05/09/2007

Just una setmana abans de la celebració de la Diada, Sirera ha fet aquest anunci, una ‘decisió important’, segons ha dit, perquè ‘s’ha d’acabar el temps en què la festa de Catalunya és una festa només de nacionalistes i independentistes’. ‘Aquesta és una festa de tots els catalans, també dels que no són nacionalistes’, ha dit, tot ‘reivindicant’ el seu ‘dret’ a ‘sentir la festa de la Diada com a pròpia’. Sirera ha dit que l’objectiu és ‘representar la immensa majoria dels catalans que no se senten representats pels actes que es fan aquell dia’.

Aquest hauria estat el tercer any que el PPC no hauria assistit a aquesta ofrena floral. La decisió de deixar d’assistir-hi la va prendre en el seu moment l’aleshores president del partit, Josep Piqué. Sirera ha decidit tornar a assistir-hi. Ell mateix ha recordat que ho va fer per primera vegada l’any 1992 com a president de Noves Generacions, i que un any després, el 1993, ja hi va assistir el partit com a tal.

Catalunya “mai” no ha tingut independència

Daniel Sirera també ha assegurat que Catalunya ‘mai’ no ha tingut independència. A una setmana de la celebració de la Diada Nacional de Catalunya, Sirera creu que la història ‘s’interpreta a vegades de manera interessada’ i que l’any 1714 ‘mai no es va plantejar una guerra independentista’, sinó una guerra de ‘secessió’ al tro espanyol. ‘Aquí mai no hi va haver independència’, ha dit Sirera.

En una dissertació que potser correspondria més a un historiador que a un llicenciat en Dret, Sirera ha afirmat: ‘Sé que la història s’interpreta a vegades de manera interessada’, ‘però el que va passar el 1714 no va ser perdre el que Catalunya alguns diuen que tenia’. Sirera ha remarcat que ‘mai no es va plantejar una guerra independentista’, sinó que va ser ‘una guerra de secessió al tro espanyol i Catalunya formava part d’Espanya’. El president del PPC ha dit que ‘allò va dividir Catalunya en dos bàndols’, però ‘aquí mai no hi va haver independència’.

Després Sirera també ha fet de filòleg: el líder dels populars ha remarcat que ‘quan dic mai, és mai, no és una època’. ‘Mai abasta alguna cosa més gran que una època’, ha conclòs.