Dimarts, 27 de juliol de 2021 - Edició 1097
La República

El PP gallec recupera la majoria absoluta de l’època de Fraga

El PP ha aconseguit recuperar la majoria absoluta en les eleccions que s’han celebrat aquest diumenge a Galícia, i aconsegueix 39 escons amb més del 96 per cent del vot escrutat. D’aquesta manera el seu cap de llista, Alberto Núñez Feijóo, es convertirà en president de la Xunta de Galícia. El PSdG, liderat per Emilio Pérez Touriño, es queda amb 24 diputats, perdent-ne un en relació als anteriors comicis, i el Bloque Nacionalista Galego (BNG) n’obté 12, un menys que fa quatre anys. Els resultats d’aquest diumenge capgiren el panorama polític gallec i impedeixen reeditar el bipartit entre socialistes i nacionalistes, de manera que el PP gallec recuperarà la majoria absoluta que va perdre Manuel Fraga l’any 2005.

Redacció
Redacció 02/03/2009

Alberto Núñez Feijóo recupera així per al PP el govern de Galícia, que va perdre Manuel Fraga fa quatre anys per la mínima. El 2005, l’aliança entre socialistes i nacionalistes va permetre un canvi de govern per primera vegada des del 1981, quan es va inaugurar la primera legislatura gallega.

La victòria, però, també és per al president del PP, Mariano Rajoy, el qual havia convertit la campanya gallega en una prova de foc per a consolidar el seu lideratge, molt tocat per la divisió interna i pels escàndols judicials. Per aquesta raó, el líder popular ha passat molts dies fent campanya per tota Galícia, fet que va obligar el president del PSOE, José Luis Rodríguez Zapatero, a modificar la seva agenda i destinar més temps a la campanya gallega.

Rajoy, content

Des del carrer Gènova, a Madrid, fonts populars asseguren que el seu líder està ‘molt content’. A les portes del carrer Génova s’apropen a aquestes hores unes poques persones mentre el PP prepara la balconada de la celebració amb un cartell on es pot llegir ‘Gràcies’ i signat per Mariano Rajoy. Tot apunta que serà ell qui valorarà els resultats.

Feijóo governarà ‘per tots’

Alberto Núñez Feijóo ha agraït aquest diumenge el suport ‘ampli i clar’ que ha obtingut en aquestes eleccions autonòmiques i ha promès que farà un govern ‘per a tots’ que, tindrà com a primer objectiu fer una Galícia ‘pròspera i oberta’. Feijóo ha volgut convocar els ciutadans per ‘regenerar la vida democràtica gallega, afrontar la crisi i millorar el funcionament de les institucions d’autogovern’. El seu objectiu, ha dit, serà dotar Galícia de les millors cotes de llibertat i benestar. ‘Sé que si treballem junts, Galícia anirà endavant’, ha dit abans de prometre ‘tot el seu esforç’ per superar la crisi.

El BNG iniciarà un període de ‘reflexió’

El portaveu del BNG, Anxo Quintana, ha admès aquest diumenge que la seva formació ‘no ha complert els seus objectius electorals’ i que els resultats dels comicis forcen els nacionalistes gallecs a examinar els ‘errors’ comesos’ i a ‘fer una reflexió’. Quintana, que no ha evitat qualificar els resultats de ‘dolents’ per al BNG, ha felicitat el futur president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, i ha agraït en nom del seu partit el suport de tots els gallecs que han votat el projecte nacionalista. El seu compromís, ha afirmat, és ‘seguir treballant’.